Unutar Zemlje postoji još jedna Zemlja?

Naučnici su proučavali odnos izotopa plemenitih gasova iz dubine Zemljinog plašta u odnosu na odnos izotopa gasova pronađenih bliže površini
139 pregleda 7 komentar(a)
Zemlja, Foto: Shutterstock
Zemlja, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.07.2014. 15:50h

Tim naučnika sa Harvarda možda je pronašao naznake postojanja dijela drevne Zemlje unutar plašta naše planete, piše themindunleashed.org.

Studija predstavljena na "Goldšmit" konferenciji u Sakramentu tvrdi da bi prethodno neobjašnjivi odnos izotopa iz dubine Zemlje mogao biti “odjek” drevne Zemlje koja je postojala prije sudara sa drugim nebeskim tijelom, za koji se procjenjuje da je doveo do formiranja Mjeseca.

Prema tvrdnjama naučnika, u pitanju bi mogao da bude materijal koji je postojao prije sudara. Oni vjeruju da se samo dio Zemlje istopio kao posljedica sudara i da u dubini naše planete još uvek postoji dio drevne Zemlje, prenose Novosti online.

Naučnici su proučavali odnos izotopa plemenitih gasova iz dubine Zemljinog plašta u odnosu na odnos izotopa gasova pronađenih bliže površini.

“Pokazalo se da postoje razlike između odnosa izotopa plemenitih gasova u različitim dijelovima Zemlje i to je potrebno objasniti. Ideja da vrlo razorni sudar Zemlje s drugim tijelom veličine planete nije u potpunosti rastopio i homogenizovao Zemlju izazov je našim idejama o formiranju planeta. Ako se teorija pokaže tačnom - onda možda gledamo djelove drevne Zemlje, iz vremena prije sudara”, rekao je profesor Sudžoj Mukopadhaj koji je bio na čelu istraživačkog tima.

Bonus video: