u sazvježđu Persej

NASA detektovala misteriozan signal daleko od Zemlje

Jedna od njihovih teorija je krajnje interesantna: Signal je možda stvorilo propadanje sterilnih neutrina, čestica koje su predložene kao kandidati za tamnu materiju
10 komentar(a)
svemir, Foto: Telegraph
svemir, Foto: Telegraph
Ažurirano: 25.06.2014. 19:00h

Astronomi su detektovali misteriozan signal 240 miliona svjetlosnih godina udaljen od Zemlje, u sazvježđu Persej, jednom od najmasivnijih objekata u svemiru, prenosi "Gizmodo".

Neidentifikovani signal predstavlja „šiljak intenziteta veoma specifične talasne dužine ultraljubičastih zraka“, a naučnici još ne znaju šta je u pitanju.

Međutim, jedna od njihovih teorija je krajnje interesantna: Signal je možda stvorilo propadanje sterilnih neutrina, čestica koje su predložene kao kandidati za tamnu materiju.

Sudeći po Ezri Bulbulu iz Harvard Smitsonijan centra za astrofiziku na Kembridžu, naučnici znaju da je njihovo objašnjenje tamne materije prilično tanko, ali bi ukoliko je tačno ono bilo od izuzetnog značaja i da će nastaviti da testiraju tu interpretaciju kako bi vidjeli gde će ih to dovesti.

Naučnici sada pokušavaju da dođu do potvrde ove interpretacije, koja bi mogla da predstavlja veliki napredak pošto niko do sada nije uspio da direktno detektuje tamnu materiju uprkos tome što astronomi procjenjuju da ona sačinjava 85 odsto sve materije u svemiru.

Pojedini naučnici čak predlažu da njeno porijeklo ne čine sterilni nutrini, već „različiti tipovi čestica, kandidata za tamnu materiju kao što je aksion“.

Preporučujemo za Vas