Projekat budućnosti: Solarna elektrana u svemiru

Možda zvuči previše kao naučna fantastika, ali Japanska svemirska agencija se sprema da za nešto preko decenije lansira ovaj projekat
153 pregleda 1 komentar(a)
Solarna elektrana, Foto: Japanska svemirska agencija (JAXA)
Solarna elektrana, Foto: Japanska svemirska agencija (JAXA)
Ažurirano: 19.05.2014. 18:46h

Zamislite ovo: gigantska solarna elektrana koja pluta u svemiru i skuplja sunčevu energiju bez ikakvih ograničenja (vremenskih, sezonskih) i konstantno isporučuje zelenu energiju planeti Zemlji

Možda zvuči previše kao naučna fantastika, ali Japanska svemirska agencija se sprema da za nešto preko decenije lansira ovaj projekat.

Ideja postoji odavno, još od 1968. kad je koncept razvio inžinjer Piter Glaser koji je to vidio kao način proizvodnje struje.

Mnoge je koncept zainteresovao, pa i NASA-u, ali su odustali zbog ogromnih troškova. Japan je pratio ideju i trenutno je lidera Svemirskog solarnog elektro sistema.

Ovaj kolosalni satelite bi orbitirao 36 hiljada kilometara iznad Zemlje, bio bi dugačak nekoliko milja, a težio 10 hiljada tona. Lebdeći solarni paneli bi bili privezani za zemaljsku stanicu da bi satelit bio fiksiran u geostacionarnoj orbiti.

Model predviđa i set ogledala koji odbijali svjetlost ka solarnim panelima, kako bi Sunce dopiralo do satelita i kada nije usmjeren ka našoj zvijezdi.

Najzahtjevniji dio je dopremiti solarnu energiju na Zemlju kako bi mogli da koristimo. Postoje dva modela i to konverziju solarnu energiju u laserske zrake ili mikrotalase, ili kombinaciju ta dva, koji bi se emitovali do postrojenja za prijem energije na Zemlji.

Svemirski solarni paneli bi bili 5 do 10 puta efikasniji od onih na Zemlji, a emisija ugljen-dioksida bi bila manja, i to samo iz postrojenja na Zemlji.

Sistem bi mogao da proizvodi oko gigavat struje što je slično količini koju generiše nuklearna elektrana.

Bonus video: