BIO LABORATORIJA

Invazija zmija na Kanarskim ostrvima: Prijete da istrijebe rijetkog guštera

Albino kraljevske zmije su bezopasne za ljude, ali su opasne za druge životinjske vrste
158 pregleda 7 komentar(a)
Albino zmija, Foto: Shutterstock
Albino zmija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.05.2014. 08:47h

Kanarska ostrva bore se sa invazijom albino kraljevskih zmija koje prijete da istrijebe retku vrstu guštera, te su vlasti u pomoć pozvale i strane stručnjake.

Na ostrvu Gran Kanarija, najvećem u tom španskom arhipelagu, već je eliminisano na hiljade kalifornijskih kraljevskih zmija koje su se tu umnožile zbog povoljne klime. Te male zmije koje mogu biti različitih boja, a dostižu dužinu od najviše 1,8 metara, na ostrvu su uglavnom varijetet albino - bijele su, sa svjetlo žutim prugama i ružičastim očima.

Ta zmija je vrlo rasprostranjena u SAD, a na špansko ostrvo su donijete kao ljubimci. Albino kraljevske zmije su bezopasne za ljude, ali su opasne za druge životinjske vrste i predstavljaju opasnost za džinovskog guštera sa Gran Kanarija, rekao je za agenciju Frans pres ekolog Ramon Galo, koji vodi kampanju za suzbijanje zmija.

Džinovski gušter sa ostrva Gran Kanarija jedinstvena je vrsta, a zmije se šire po cijelom ostrvu i ugroziće je, rekao je on. "Radi se o spasavanju biodiverziteta Kanarskih ostva, što je jedno od najvećih vrijednosti koje ta ostrva imaju za sijvet. Kanarska ostrva su biološka laboratorija i zmije prijete jednoj od najvažnijih vrsta" arhipelaga, rekao je Galo.

Ramon Galo koji je za svoju kampanju dobio američka sredstva 2011. rekao je da su od 2007. oko 2.000 zmija ubili šumski ccuvari, pojedinci ili jastrebovi ili trenirani psi. Ali i dalje su brojne tako daćhe međunarodni stručnjaci, uključujući američke, razmatrati taj problem na seminaru na temu "upravljanje invazivnim egzotičnim reptilima" koji se održava danas i sjutra u Las Palmasu, na ostvu Gran Kanarija.