Holandski naučnici vjeruju da su riješili tajnu izgradnje piramida

Nova teorija holandskih fizičara se ne zasniva samo na njihovoj pretpostavci
163 pregleda 11 komentar(a)
piramide Egipat, piramida, Foto: Shutterstock
piramide Egipat, piramida, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.05.2014. 11:12h

Holandski naučnici vjeruju da su riješili viševjekovno pitanje o tome kako su drevni Egipćani prenosili ogromne blokove kamena za izgradnju piramida: izgleda da su koristili vodu.

Fizičari s Univerzititeta u Amsterdamu i tamošnje Fondacije za fundamentalna istraživanja materije su pošli od dosadašnje pretpostavke da su Egipćani blokove kamena tovarili na sanke i vukli kroz pješčanu pustinju.

Naučnici su tome dodali ono što zna svako ko je šetao kroz pijesak: mnogo je lakše hodati ako je pijesak vlažan, nego ako je suv. Tako je i kada se vuku sanke: vlažan pijesak kao podloga bitno smanjuje silu potrebnu za vuču tereta.

Da bi provjerili ideju, naučnici su napravili laboratorijski model i izmjerili silu potrebnu za vučenje sanki po suvom, i po vlažnom pijesku koji je i čvršći.

"Kada se voda doda pijesku, nastaju 'kapilarni mostovi' - sitne kapljice vode koje povezuju zrna pijeska. Vlažna površina pustinjskog pijeska (koji je znatno sitniji od riječnog ili morskog) dvostruko je tvrđa, izdržljivija od površine suvog pijeska. Sanke lakše klize preko takve, čvršće pješčane površine i zato što se ispred vrhova sanki ne gomila pijesak, što se dešava ako je pijesak suv", piše u holandskom izvještaju.

Izvještaj je ove nedjelje objavljen u časospisu "Physical Review Letters", pod naslovom "Trenje pri klizanju na vlažnom i suvom pijesku" (Sliding Friction on Wet and Dry Sand).

Nova teorija holandskih fizičara se ne zasniva samo na njihovoj pretpostavci.

U grobu drevnog egipatskog vladara Đehutihotepa nalazi se freska na kojoj su prikazani radnici kako vuku sanke s velikim komadom kamena. Nacrtan je i čovjek koji ispred sanki nešto sipa na tlo, vjerovatno vodu.

Bonus video: