Elektro škola “Vaso Aligrudić” pobjednik Sajma mladih pronalazača

Nekoliko nagrađenih pronalazaka će od sjutra, 4. aprila do srijede, 9. marta biti izloženo u poslovnici CKB u Moskovskoj ulici
228 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 03.04.2014. 18:03h

Ekološki punjač za mobilni telefon koji radi na destilovanoj vodi, svjetleći saobraćajni znak koji se puni solarnom energiju, kao i robot koji u slučaju elementarnih nepogoda evakuiše ljude, samo su neki od izuma koji su mladi juče predstavili na četvrtom Sajmu pronalažača. Na sajmu, koji je okupio 29 pronalazačkih timova, predstavila se Srednja stručna škola iz Tivta za izumom da ferao za barku radi na morskoj vodi. "Pošto je mladi istraživač ribar, došao je na ideju da napravi ferao za barku, koji ne koristi plin ili akumulator, već radi na morskoj vodi, na principu elektrolize bakra i aluminijuma. Moguća je njegova masovna primjena", poručila je mentorka istraživača Milanka Brajković.

Ta škola predstavila je ekološki punjač za mobilni telefon, a autor Stefan Labović objašnjava da punjaču treba svega 10 minuta da napuni polovinu baterije. "Moguća je masovno korišćenje, samo bi fabrički trebalo da se prilagodi, da bude manji i kompaktniji", rekao je Labović, napominjući da su radili na tom izumu pola mjeseca. Iz podgoričke gimnazije stigao je izum svjetlećeg saobraćajnog znaka koji radi na sunčevoj energiji i koji povećava bezbjednost u saobraćaju, a autorka je učenica Jasna Mijanović.

Tim iz osnovne škole "Radojica Perović" krenuo je korak dalje i napravio futurističku maketu robota koji evakuiše ljude u slučaju prirodnih nepogoda. "Zamislili smo da se u gradu dešava mnogo vremenih nepogoda, pa da je potrebno da angažujemo robota u spašavanju i evakuisanju ljudi. On sprečava požar tako što će maknuti granu da ne padne na dalekovod, podignuće kuću u slučaju poplave, pomjeriće avion sa ljudima do sigurne zone", objašnjava Vasilije Radusinović. On vjeruje da je moguće napraviti istog robota i u realnoj veličini, ali je napomenuo da neophodno mnogo truda i ulaganja. U "mini verziju" robota koji je kontrolisan daljinskim upravljačem, učenici osmog razreda te škole potrošili su tri ipo mjeseca. Robota su predstavili i učenici Srednje stručne škole "Ivan Uskoković" u Podgorici. Maja Bajčeta je objasnila da je robot napravljen za nedavno evropsko takmičenje u Bukureštu, na kome je osvojio treće mjesto. Iz podgoričke Elektrotehničke škole predstavili su alarm upozorenje da je bojler uključen u slučaju da je pod naponom, a osoba želi da se kupa, a izum im je i automatizacija kućnih aparata lokalno i sa veće udaljenosti.

TV Vijesti, Svetozar Trebješanin

Elektrotehnička škola "Vaso Aligrudić" iz Podgorice dobitnik je glavne nagrade Sajma mladih pronalazača, koji je održan danas u šoping molu Delta Siti. Tim te škole osvojio je 500 eura za pronalazak "Kućna automatika". Ista škola je za isti rad osvojila dodatnih 200 eura, u kategoriji najkompleksniji pronalazak.

Nagrada za tržišno orjentisan pronalazak u vrijednosti od 200 eura pripala je Srednjoj stručnoj školi iz Nikšića za pronalazak: Promocija grada Nikšića.

Nagrada za najfunkcionalniji pronalazak takođe u vrijednosti od 200 eura pripala je Srednjoj mješovitoj školi ”Mladost” iz Tivta, za pronalazak pod nazivom: Ferao za barku.

Nagrada za najorginalniji pronalazak u vrijednosti od 200 eura pripala je Srednjoj stručnoj školi iz Pljevalja za ponalazak: Dinamični solarni panel za upravljanje IP kamerom. Ta škola osvojila je dodatnih 200 eura, kao nagradu publike, za najbolji pronalazak.

Program za mlade pronalazače organizuje Fondacija “Mladi pronalazači Crne Gore”, a Sajam organizovan u saradnji i uz podršku Ministarstva nauke, Ministarstva prosvjete, Centra za stručno obrazovanje. Generalni pokrovitelj sajma je Crnogorska komercijalna banka.

Nekoliko nagrađenih pronalazaka će od sjutra, 4. aprila do srijede, 9. marta biti izloženo u poslovnici CKB u Moskovskoj ulici.

Demistifikacija nauke Predsjednik Fondacije Mladi pronalazači Crne Gore prof. dr Srđan Kadić napomenuo je da je cilj manifestacije da demistrifikuje pronalazaštvo i nauku. "Hoćemo da dekontruišemo imidž koji u našem društvu nauka ima, a to je da je nauka predstavlja rad na nekom nadrealističnom prostoru naučnih laboratorijama na iznalaženje nekih apstakcija, formula i obrazaca koji su sami sebi cilj”, poručio je on. Nauka je, kako je naglasio, ljudski napor da se univerzalizuju one kombinacije i obrasci koji pomjeraju granice ljudskog znanja u svrhu boljeg kvaliteta ljudskog života. Dan istraživanja na UDG-u

Univerzitet Donja Gorica, u saradnji sa Monstatom i Agencijom Damar treći put organizuje danas Dan istraživanja, koji će okupiti značajan broj naučno-istraživačkih institucija i istraživača iz Crne Gore. Tri najbolja istraživačlka rada biće novčano nagrađena.

Galerija

Bonus video: