Anzu wyliei - pile iz pakla

Tri djelimična skeleta iskopana su prije nekoliko godina na nalazištima fosila u Hel kriku, između granice Sjeverne i Južne Dakote
148 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.03.2014. 13:05h

Dvonogog dinosaurusa sa zastrašujućim kljunom i kompletom oštrih kanži na svakom od svojih pernatih prednjih ekstremiteta opisali su naučnici koji su ga otkrili i nazvali pile iz pakla. Ostaci čudnog stvora nađeni su u kolekciji fosilizovanih kostiju ispod doline suvog blata na američkom srednjem zapadu.

Pticoliki dinosaurus, propet na svojim tananim nogama, bio je visok oko tri metra, težio je oko 225 kilograma i tumarao je Zemljomu isto vrijeme kada i najveći predator, Tyrannosaurus rex, prije nekih 66 miliona godina, samo milion godina i nešto prije nego što su dinosaurusi izumrli.

Glava ove ptičice bila je “okićena” ukrasom nalik na krestu i sa svojim dugim repom izgledao je kao proizvod ukrštanja današnjeg emua ili kazuara i reptila, smatraju naučnici.

“Mi ga u šali zovemo 'pile iz pakla' i mislim da mu to prilično dolikuje”, kaže Met Lamana iz Karnegi muzeja istorije prirode iz Picburga u Pensilvaniji.

Kosti tri uzorka objedinjene su da bi se konstuisao cio skelet bića, nazvanog Anzu wyliei. Istraživanje je pokazalo da je pripadao oviraptosaurusima, grupi pticolikih dinosaurusa koji su otkriveni kad i fosilna nalazišta u Kini i Sjeverno Americi,

“Bio je to veliki grabljivac, ali sa pticolikom glavom i, po svoj prilici, perjem. Životinja propeta na noge bila je visoka tri metra i bila bi jednako zastrašujuća i apsurdna pri susretu”, smatra Ema Šakner sa Univerziteta Juta, koautor studije objavljene u magazinu ”Plos One”.

“Zaista sam uzbuđena zbog ovog otkrića jer je Anzu najveći oviraptorosaur nađen u Sjevernoj Americi. Oviraptorosauri su su grupa dinosaurusa koji su blisko povezani sa pricama i često imaju čudne ukrase nalik krestama na glavi”, kazala je dr Šakner. “Dva uzorka imaju rebra koja su zacijelila nakon lomova, a treći ima ostatke neke vrste povrede prstiju”, kazala je ona.

Tri djelimična skeleta iskopana su prije nekoliko godina na nalazištima fosila u Hel kriku, između granice Sjeverne i Južne Dakote. Međutim, tek nedavno naučnici su uspjeli da sastave fosile i rekonstruišu gotovo kompletan skelet.

“Gotovo 100 godina prisustvo oviraptorosaursa u Sjevernoj Americi bilo je poznato samo na osnovu djelića skeleta, a detalji izgleda i bilogija ostajali su misterija”, kaže Hans Diter Sues iz Nacionalnog muzeja istorije prirode Smitsonijan u Vašingtonu.

“Sa otkrićem Anzu wyliei konačno imamo fosilni dokaz koji pokazuje kako je ova vrsta izgledala i na koji način je povezana sa ostalim dinosaurusima”, navodi dr Sues.

Istraživači vjeruju da je Anzu bio svaštojed koji je svojim bezubim kljunom “savladavao” raznovrsne biljke, male životinje i jaja. Njegove fosilizovanje kosti otkrivene su među stijenama nazvanim blatno kamenje, što navodi na zaključak da je bio nastanjen u vlažnim, vodoplavnim dolinama”, zaključuje naučnik sa Smitsonijana.

“Tokom godina, primijetili smo da su Anzu i ostali dinosaurusi, kao što je triceraptor, nađeni u Hol kriku formaciji, najčešće otkrivani u blatnim stijenama koje su se gomilale u vodoplavnim dolinama”, ističe Tajler Lison iz Smitsonijana.

“Ostali dinosaurusi, nalik kljunarima, nađeni su u pješčarima ili uz riječna korita”, objašnjava Lison.

Galerija

Bonus video: