I Miloš iz Crne Gore želi da odseli na Mars

Među izabranih 1.058 kandidata su prijavljeni iz svih djelova svijeta. Najviše prijavljenih dolazi iz Sjedinjenih Država - 297, slijede Kanađani (75) i Indijci (62)
36 komentar(a)
Ažurirano: 02.01.2014. 17:38h

Za projekat trajnog naseljavanja Marsa prijavilo se 200.000 ljudi, od kojih je zasad izabrano više od 1.000 kandidata, koji će u narednom periodu proći kroz testove, do izbora i sastavljanja konačne liste 24 stanovnika Crvene planete, prenosi Rojters.

Projekat naseljavanja Marsa pokrenula je holandska organizacija "Mars One". Njihov plan je da na Mars pošalju šest timova po četiri člana.

Cilj misije je ostvariti prvu koloniju na Marsu do 2025. godine. Akcija trajnog naseljavanja prvih četvoro kandidata koštaće oko šest milijardi dolara.

Među izabranih 1.058 kandidata su prijavljeni iz svih djelova svijeta. Najviše prijavljenih dolazi iz Sjedinjenih Država - 297, slijede Kanađani (75) i Indijci (62).

Među prijavljenim kandidatima je i jedan iz Crne Gore.

"Pozdrav ljudi. Moje ime je Miloš. Želim da znam kako stvari funkcionišu Mašine, planete, karkovi, ljudsko tijelo, ljudski um, društvo, prirodne sile, svijet...", navodi Miloš (29) pozdravnom videu i dodaje da, iako možda nikad neće dobiti odgovore na neka svoja pitanja, to ga neće zaustaviti da ih postavlja.

Miloš je ljubitelj knjiga o kosmosu, poštuje Galileja, Kopernika, Njutna i Ajnšajna.

"Moja najveća strast su knjige, prije svega fobra fantazija i naučna fantastika", kaže ovaj mladić koji uživa u fitnesu i motociklima.

Prijavjeni kandidati će sada proći rigorozne testove, koji podrazumijevaju simulacije života na Marsu, suočavanje sa izolacijom...

Izabrani kandidati moraju biti fizički i prihički spremni kako bi postali ambasadori Zemlje na Marsu, kažu u organizaciji "Mars One".

Bonus video: