SAD: Naučnici otkrili gen odgovoran za srčani udar

Osobe sa tim sindromom imaju visoki krvni pritisak, visoku količinu lipida u krvi, dijabetes i imaju veći rizik od srčanih bolesti
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.12.2013. 14:10h

Grupa američkih istraživača otkrila je gen odgovoran za srčani udar, javlja Anadolu Agency (AA).

U naučnom magazinu “PLOS One” objavljeno je da je grupa naučnika iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) otkrila genetsku mutaciju koja uzrokuje probleme sa kardiovaskularnim sistemom, pa čak i preranu smrt.

Američki istraživači sa Univerziteta Duke tvrde da takva genetska promjena uzrokuje visoki krvni pritisak, visoki nivo holestelora, dijabetes, što na kraju može dovesti do smrtnog ishoda.

Rezultati istraživanja, koje je trajalo sedam godina, pokazali su da mnogi članovi nekih porodica umru prerano zbog gena odgovornog za srčani udar.

"Pronađena genetska greška vrlo je rijetka i možda sama neće dovesti do objašnjenja kako nastaju druge koronarne bolesti, međutim razumijevanje njene molekularne prirode nudi nam vrlo značajna znanja. Istraživači bi mogli primijeniti ova saznanja pri istraživanju o tome zašto i kako se mijenja metabolizam i kako te promjene dovode do bolesti”, navodi tim istraživača.

Inače, osobe sa tim sindromom imaju visoki krvni pritisak, visoku količinu lipida u krvi, dijabetes i imaju veći rizik od srčanih bolesti.

Bonus video: