Otkrivena dva jezera ispod grenlandskog leda

Utvrđeno je i da su novootkrivena grenlandska jezera dio otvorenog sistema, povezana s površinom
0 komentar(a)
jezero, zima, Foto: Shutterstock
jezero, zima, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.11.2013. 18:57h

Ispod grenlandskog leda otkrivena su dva jezera, oba površine od 8-10 kvadratnih kilometara.

Podledna jezera, vjeruje se, mogu da utiču na tok ledenih ploča, što dovodi do promjena nivoa mora na globalnom nivou. Ovo otkriće pomoći će stručnjacima da bolje razumiju kako lednici odgovaraju na promjenu klimatskih uslova.

Istraživanje, čiji je krajnji rezultat ovo otkriće, sprovedeno je upotrebom radara u Istraživačkom institutu „Skot Polar“ u sklopu Univerziteta u Kembridžu. Vođa tima naučnika koji su se bavili istraživanjem dr Stiven Palmer, profesor univerziteta u Ekseteru, rekao je:

„Naši rezultati pokazali su podledna jezera na Grenlandu, kao i to da ona čine važan dio ledenih ploča. Zahvaljujući načinu na koji se voda ispod leda kreće, ubrzano je kretanje lednika. To će pomoći razumijvanju ovih jezera i predviđanju odgovora ledenih ploča na globalno zagrijavanje.“

Takođe, utvrđeno je i da su novootkrivena grenlandska jezera dio otvorenog sistema, povezana s površinom, čime se razlikuju od sličnih podlednih voda otkrivenih na Antarktiku. Za razliku od tzv. „ledenog kontinenta“, na kom je pronađeno gotovo četiri stotine jezera, ovo je prvi put da se slične vode otkrivaju na Grenlandu.

Naučnici su, uz to, primijetili da je led na Grenlandu tanji od antarktičkog, zbog čega su pri dnu ledenih ploča temperature niže. To znači da će se jezera, ako ih je na Grenlandu ranije bilo, zalediti relativno brzo.

Bonus video: