Da li se globalno zagrijavanje krije u okeanima?

„Moguće je da smo podcijenili efikasnost okeana kao skladišta toplote i energije“, rekao je autor studije Jair Rosental
153 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 06.11.2013. 14:44h

Nova studija objavljena u vodećem dnevniku „Nauka“ podstiče ideju da okeani zadržavaju toplotu.

Umanjenost globalnog zagrevanja izazvalo je ponovno isticanje tvrdnji da emitovanje industrijskog karbona nije uzrok vjekovnog porasta temperature Zemljine površine. Istraživači su se okrenuli okeanima kao potencijalnim absorbatorima toplote. U pregledu temperature vode Pacifičkog okeana u poslednjih 10 hiljada godina, naučnici su otkrili da se njegova srednja dubina zagrijava 15 puta brže u posljednjih 60 godina nego što je to radila ranije.

Globalne temperature su rasle za oko petinu stepena kroz svaku dekadu između pedesetih i devedesetih godina, dok se sa druge strane zagrijavanje smanjilo samo upola od toga od rekordno tople 1998. godine do danas.

Naučnici su se složili da je većina toplote koju su ljudi pustili u atmosferu od 1970. godine koz emitovanje gasova sa efektom staklene bašte, vjerovatno absorbovana u okeanima. Međutim postavlja se pitanje da li su okeani upili mnogo više posledica emitovanja nego što su naučnici do sada shvatali.

„Moguće je da smo podcijenili efikasnost okeana kao skladišta toplote i energije. To bi moglo da nam kupi neko vrijeme, koliko, ne znam tačno. Ali to neće zaustaviti klimatske promjene“, rekao je autor studije Jair Rosental.

Za jedno od objašnjenja umanjenosti globalnog zagrijavanja uzima se činjenica da je hlađenje istočnog djela Pacifika, nazvanog „La Niña“ pomoglo kao ravnoteža globalnom porastu temperature prouzrokovanom gasovima sa efektom staklene bašte. U studiji objavljenoj u avgustu objašnjeno je da je „La Niña“ smanjila globalnu prosječnu temperaturu tokom zime na sjevernoj hemisferi, ali i omogućila temperaturi da raste tokom ljeta.

Kada Pacifik izađe iz „La Niña“ faze, i postane topliji, globalne temperature bi ponovo mogle da skoče, kao i da se zagrijavanje poveća.

„Sa globalni zagrijavanjem ne primjećuje se postepeno zagrijavanje iz godine u godinu. Više je kao stepenište. Ništa se ne dešava 10 godina, a onda odjednom skočite i stvari se nikada ne vrate na ono kakve su bile prije“, rekao je Kevin Trenbert, naučnik „Nacionalnog centra za atmosferska istraživanja“.

Galerija

Bonus video: