Australija: Otkrivene tri nove vrste kičmenjaka

Pronađeni geko sa repom u obliku lista, zlatni gušter iz porodice "Scincidae" i žaba koja obitava u lavirintu stijena
152 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 28.10.2013. 12:21h

U zabačenom dijelu sjeverne Australije, kojeg su naučnici nazvali "izgubljeni svijet", pronađene su tri nove vrste kičmenjaka izolovane milionima godina među kojima su geko sa repom u obliku lista, zlatni gušter iz porodice "Scincidae" i žaba koja obitava u lavirintu stijena gdje su temperature svježe i vazduh zasićen vlagom, objavio je stručni časopis "Zootax".

Konrad Hoskin sa Univerziteta Džejms Kuk i filmska ekipa National Geographica helikopterom su početkom godine bili prebačeni na surovi planinski lanac Kejp Melvil na poluostrvu Kejp Jork i bili zadivljeni sa onim što su vidjeli i pronašli.

"To je izgubljeni svijet. Pronalazak novih vrsta je otkriće života. Još uvijek sam zadivljen", kazao je Hoskin.

Pronalazak novih, očito posebnih vrsta, dodao je Hoskin, bilo bi iznenađenje i u slabije istraženim područjima, poput Nove Gvineje, a ne u Australiji za koju se smatra da je prilično dobro istražena.

Zlatni gušter iz porodice "Scincidae"

Za samo nekoliko dana, istraživačka ekspedicija je otkrila geka sa repom u obliku lista, stvorenje "primitivnog izgleda" dugo 20 centimetara i pradavni ostatak iz vremena kada su kišne šume zauzimale velike površine Australije.

Spomenuti geko ima velike oči i dugo, vitko tijelo i uveliko se razlikuje od svojih rođaka. Nazvan je "Saltuarius eximius".

"Čim sam ga vidio znao sam da se radi o novoj vrsti", rekao je Hoskins.

I novootkriveni gušter živi samo na vlažnom i stjenovitom dijelu kišnih šuma i razlikuje se od svojih rođaka u kišnim šumama na jugu.

Novootkrivena žaba

Novootkrivena žaba je malena i tokom sušnog perioda obitava u lavirintu stijenja gdje je svježe i vlažno, dok u vrijeme ljetnnjeg kišnog perioda izlazi na površinu stijena i hrani se i razmnožava na kiši.

Galerija

Bonus video: