U potrazi za vječnim životom: Direktor Googlea pije 150 vitamina na dan

Za kanadski magazin Maclean's rekao je da se nada da će ga dodaci prehrani držati dovoljno zdravim do nanotehnološke revolucije
94 pregleda 12 komentar(a)
Rej Kerzvajl, Foto: Ideacityonline.com
Rej Kerzvajl, Foto: Ideacityonline.com
Ažurirano: 21.10.2013. 10:04h

U potrazi za vječnim životom Googleov direktor Rej Kerzvajl svakog dana pije 150 vitamina. Poznati autor, futurista i Googleov šef inženjeringa vjeruje da smo blizu trenutka kad će vječni život postati realnost i odlučan je da dođe do tamo. Mladoliki 65-godišnjak vjeruje da je ključ do tog naučnog napretka sistem mostova koji će tijelu omogućiti da izdrži, a vitamini su prvi most do razvoja tehnologije koja će produžiti život ljudi.

Za kanadski magazin Maclean's rekao je da se nada da će ga dodaci prehrani držati dovoljno zdravim do nanotehnološke revolucije.

Govoreći o svojoj prehrani kaže da je cilj ostati što zdravijim uz prehranu, vježbu i sadašnju medicinu i stići do drugog mosta, koji će biti biotehnološka revolucija u kojoj ćemo moći reprogramirati biologiju bolesti. Sljedeći korak biće nanotehnološka revolucija u kojoj će sićušni roboti moći da poboljšaju naš imunološki sistem.

"Možemo stvoriti imunitet koji prepoznaje sve bolesti, a ako se pjavi nova, moći će se reprogramirati kako bi se borili s novim patogenima", kaže Kurzvajl. Prema njemu, oni će moći da se bore protiv bolesti, poboljšaju zdravlje i omoguće nam da duže ostanemo aktivniji.

Biologiju ljudskog tijela uporedio je sa softverom i rekao da su u našem tijelu bilioni ćelija koji se vode istim softverskim procesima.

"Svi hodamo sa zastarjelim softverom koji je 'napisan' u nekom drugačijem vremenu", objašnjava i dodaje da svi imamo receptore insulina koji žele zadržati svaku kaloriju. To je imalo smisla prije 10.000 godina, kada smo puno radili, a dobili malo kalorija i nismo imali kako da skladištimo hranu, kaže Kurzvajl i naglašava da želi genima reći da to više ne moraju da rade.

Ovdje je mislio na eksperiment na miševima kojima su isključili taj receptor. Miševi su nastavili da jedu, ostali mršavi i nisu dobili dijabetes ili razvili srčane bolesti te su živjeli 20 odsto duže.

Ranije je govorio da ćemo krajem 2020-ih u tijelima imati nanobote koji će uklanjati masnoće i osiguravati hranjive sastojke, što bi značilo da možemo jesti koliko i što želimo. Trenutno radi na razvoju pametnijih računara, što bi mogao biti prvi korak prema takvim tehnologijama. Jedan od zadataka je poboljšati razumijevanje ljudske komunikacije.

Bonus video: