HR: Naučnici pronašli nevjerovatnog puža u jednoj od najdubljih pećina na svijetu

Životinja je pronađena na nevjerovatnih 980 metara dubine u neimenovanoj komori punoj kamenja i pijeska
1 komentar(a)
puž, Lukina jama, Foto: Biologija.com.hr
puž, Lukina jama, Foto: Biologija.com.hr
Ažurirano: 12.09.2013. 13:59h

Naučnici su u Lukinoj jami - Trojami, u Hrvatskoj, otkrili novu vrstu neobičnog pećinskog puža. Ovaj se pećinski sistem nalazi na listi 20 najdubljih na svijetu.

"Novootkriveni puž pripada rodu minijaturnih kopnenih puževa plućnjaka koji su izgubili vizuelnu orijentaciju i smatraju se isključivo pećinskim životinjama", piše portal Biologija.com.hr.

Opis nove vrste objavljen je u časopisu Subterranean Biology, a vrsta je nazvana Zospeum tholussum. Riječ je o malom i krhkom pužu sa lijepo oblikovanom providnom kućicom.

Tokom ekspedicije je pronađen samo jedan živi primjerak te vrste. Životinja je pronađena na nevjerovatnih 980 metara dubine u neimenovanoj komori punoj kamenja i pijeska kroz koju prolazi mala bujica vode.

Sve poznate vrste pećinckog roda Zospeum posjeduju ograničenu sposobnost kretanja. Preferiraju blatna staništa ali činjenica da se obično mogu pronaći blizu drenažnog sistema pećine, veoma blizu tekuće vode, sugeriše da te životinje ipak nisu nepokretne. Naučnici smatraju da do širenja ovih vrsta dolazi ili preko pasivnog transporta uz pomoć vode ili preko većih sisavaca.

Lukina Jama - Trojama je najdublji pećincki sistem u Hrvatskoj i poseban je zbog svog vertikalnog oblika, duge jame i impresivne dubine od čak 1.431 metra. S ekološkog aspekta, ovaj pećinski sistem je izuzetno zanimljiv budući da ima tri mikroklimatska sloja - prvi, ulazni hladniji dio s temperaturama od otprilike 1 °C, drugi, centralni dio sa temperaturama do 2 °C te donji dio sa temperaturama do 4 °C.

Neobični životni uslovi ovu pećinu čine izrazito zanimljivom naučnicima u smislu bioraznolikosti, piše Biologija.com.hr.

Bonus video: