minotaur 5

NASA lansirala satelit za istraživanje mjesečeve atmosfere

Satelitu će do mjesečeve atmosfere trebati 30 dana, a lansiranje je bilo prenošeno i na velikom ekranu na njujorškom Times Squareu
55 pregleda 4 komentar(a)
Mjesec, Foto: Io9.com
Mjesec, Foto: Io9.com
Ažurirano: 20.02.2019. 16:11h

Bespilotna raketa "Minotaur 5" lansirana je u subotu u ranim jutarnjim satima u Virdžiniji sa malim NASA naučnim satelitom koji bi trebalo da istraži rijetku mjesečevu atmosferu.

Letjelica za istraživanje mjesečeve atmosfere i površine poznata kao LADEE dizajnirana je da traži prašinu koja se podiže na površini Mjeseca, što je fenomen o kojem je posada Apolla izvijestila još prije 40 godina.

"Prvi put u 40 godina imamo priliku da se posvetimo toj misteriji", rekao je za NASA televiziju naučnik Ričard Elfik iz NASA istraživačkog centra u Kaliforniji tokom prenošenja lansiranja rakete.

Planirano je i da LADEE, koji će kružiti mjesečevom orbitom na visini od 50-ak kilometara iznad površine, istraži i tanki džep plinova koji se stvaraju oko Mjeseca.

Rijetka mjesečeva atmosfera koja sadrži argon, helijum, natrijum, kalijum i druge elemente može skrivati odgovor na pitanje kako je voda ostala zatočena u kraterima na zaleđenim polovima Mjeseca.

"U osnovnoj, a vjerovatno i u srednjoj školi učili smo da Mjesec nema atmosferu", rekao je Elfik. Ali, dodaje on, Mjesec ima atmosferu ali se ona sasvim razlikuje od Zemljine i vrlo je razrjeđena.

Satelitu će do mjesečeve atmosfere trebati 30 dana, a lansiranje je bilo prenošeno i na velikom ekranu na njujorškom Times Squareu.

Jednom kada satelit stigne u orbitu oko Mjeseca naučnici će koristiti tri instrumenta i testirati prototip optičkog laserskog komunikacionog sistema. Naučne operacije trebalo bi da započnu u novembru.

Misija vrijedna 280 miliona dolara trebalo bi datraje šest mjeseci.