Zemlja nije otkrila sve tajne: Pronađen ogroman kanjon na Grenlandu

Kanjon se prostire od centra Grenlanda do sjeverne obale ostrva, završavajući u fjordu koji ulazi u Arktički okean
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.08.2013. 12:24h

Ispod leda na Grenlandu otkriven je ogromni, drevni kanjon dugačak oko 750 kilometara, sa najvećom širinom od 10 kilometara.

Kanjon je dubok više od 800 metara, a smatra se da je formiran mnogo prije ledenog pokrivača koji prekriva Grenland proteklih nekoliko miliona godina.

Ovo spektakularno otkriće pokazuje da Zemlja nije ni izblizu istražena i mapirana kao što se to obično smatra.

"S obzirom da danas imamo Google street view za mnogo gradova širom svijeta i digitalne mape za sve živo, čovek bi pretpostavio da su predjeli Zemlje u potpunosti istraženi i stavljeni na mapu. Naše istraživanje, međutim, pokazuje da ima još mnogo toga da se otkrije", naveo je u saopštenju vođa istraživanja Džonahan Bamber, sa Univerziteta Bristol.

Kanjon je otkriven analizom radarskih podataka koji su skupljali naučnici NASA i drugi istraživači u proteklih nekoliko decenija.

Frekvencije radio talasa mogu da prodru kroz debeli ledeni pokrivač i otrkiju strukture koje su skrivene ispod leda.

"Nevjerovatno je da je kanjon dug 750 kilometara otkriven u 21. vuheku ispod ledenog pokrivača Grenlanda. To pokazuje koliko malo znamo o temeljima ispod velikih ledenih pokrivača", istakao je u saopštenju naučnik NASA-e Majkl Stadinger.

Kanjon se prostire od centra Grenlanda do sjeverne obale ostrva, završavajući u fjordu koji ulazi u Arktički okean.

Naučnici misle da je više miliona godina unazad, prije nego što se oformio ledeni pokrivač, kanjonom vjerovatno tekla velika rijeka.

Istraživač David Vogan kaže da će ovo otkriće pomoći naučnicima da zavire u prošlost Grenlanda te da, s obzirom da topljenje njegovog ledenog pokrivača podiže nivo mora, kanjon i dalje ima ulogu u formiranju naše sadašnjosti i budućnosti.

"Zemlja još nije otkrila sve svoje tajne", zaključio je Vogan u saopštenju, a prenose britanski mediji.

Galerija

Bonus video: