Kina šalje sondu na Mjesec krajem 2013.

Misija sa ljudskom posadom bi mogla početi ako zvaničnici odluče da objedine ljudske misije u svemiru i programe istraživanja Mjeseca.
2 komentar(a)
Ažurirano: 28.08.2013. 16:59h

Kina je danas saopštila da će do kraja godine poslati prvu bespilotnu sondu na Mjesec, sa roverom koji će prenosti slike i analizirati uzorke tla.

Sonda "Chang'e 3" zvanično je spremna za lansiranje, saopštila je Državna administracija za nauku, tehnologiju i industriju nacionalne odbrane.

"Chang'e 3" ostaće sa još jednom letjelicom na Mjesečevoj površini. Kina namjerava da poslije njih pošalje sonde koje će se vratiti na Zemlju, sa uzorcima tla.

Misija sa posadom bi mogla početi ako zvaničnici odluče da objedine ljudske misije u svemiru i programe istraživanja Mjeseca.

Kina je nedavno poslala ljudsku posadu u eksperimentalnu svemirsku stanicu Tjangong 1, uspostavljenu 2011. Nju će za sedam godina zamijeniti stalna stanica sačinjena od tri modula, Tjanong 2.

Kina je poslala svog prvog astronauta u svemir 2003, čime je postala treća zemlja poslije Rusije i SAD sposobna da samostalno postigne ljudsko putovanje u svemir.

Galerija

Bonus video: