Deflini imaju "imena" na koja se uvijek odazivaju

Delfini su pokazivali blagu reakciju i na tuđe zvižduke, ali samo ako su u pitanju „potpisi“ članova iste grupe
124 pregleda 0 komentar(a)
delfini, Foto: Shutterstock.com
delfini, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 28.07.2013. 12:00h

Specifičan zvižduk, na osnovu koga se može identifikovati svaki delfin, od ranije je poznat naučnicima, ali sada je ustanovljeno da oni i odgovaraju kada čuju svoje „ime“...

Već je poznato da delfini pomažu drugim vrstama u nevolji i da znaju matematiku. Tako da ne iznenađuje činjenica da ovi morski sisari zvižducima dozivaju jedni druge, po principu ličnih imena, piše Nacionalna geografija.

Posljednja istraživanja su pokazala da određeni delfini proizvode jedinstvene zvukove, koje istraživači nazivaju „zvižduk sa potpisom”, i da ih često koriste kada su u grupi.

Ideja da delfini imaju ime, odnosno specifičan zvižduk kojim se identifikuju, potiče još od 1960-ih godina, a istraživanja vršena na delfinima koji žive u zatočeništvu, pokazala su da ove životinje odgovaraju na zvižduke njima poznatih delfina.

Međutim, novo istraživanje ide korak dalje tvrdeći da delfin reaguje kada čuje sopstveni „zvižduk sa potpisom“, ponavljajući zviždanje na način koji kao da znači: „Da ja sam ovdje, da li ste me pozvali?”, objasnila je Vitni Fridman, stručnjak za delfine na Univerzitetu Kalifornija u San Dijegu.

To je ubjedljiv dokaz da delfini zaista koriste zvuk kao ime, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

Grupa naučnika na brodu koji je plovio po istočnoj obali Škotske radila je istraživanje prateći grupu divljih delfina. Kada god bi se jedan od delfina oglasio svojim karakterističnim zviždukom, istraživači su bilježili taj zvuk.

Kasnije, tim istraživača bi pustio taj isti snimljeni zvuk, kao poziv delfinu, a on bi se ubrzo oglasio kao da kaže „Da, tu sam“.

Delfini su pokazivali blagu reakciju i na tuđe zvižduke, ali samo ako su u pitanju „potpisi“ članova iste grupe, dok se ni malo nisu obazirali na zvižduke jedinki koje im nisu poznate, piše NG.

Bonus video: