Stiven Hoking: Žena mi je spasila život

Liječenje koje mu je spasilo život oduzelo mu je moć govora, ali mu je, isto tako, i donijelo svjetsku slavu.
223 pregleda 1 komentar(a)
Stiven Hoking, Foto: Cleveland.com
Stiven Hoking, Foto: Cleveland.com
Ažurirano: 28.07.2013. 10:10h

Profesor Stiven Hoking u dokumentarnom filmu "Hawking" otkriva da je tokom pisanja "Kratke istorije vremena" bio toliko bolestan da su mu doktori predložili da bi bilo najbolje da isključe aparate koji su ga održavali u životu.

U novom dokumentarcu, poznati fizičar govori o tome kako je upala pluća koju je zaradio 1985. godine umalo bila fatalna po njegov život, i da ga je zamalo spriječila u završavanju knjige koja je na kraju širom svijeta prodata u deset miliona primjeraka, prenosi Sandej tajms.

Ipak, njegova prva supruga Džejn Hoking je odbila da okonča njegov život isključenjem aparata, i naredila švajcarskim doktorima da ga vrate u Kembridž.

Liječenje koje mu je spasilo život oduzelo mu je moć govora, ali mu je, isto tako, i donijelo svjetsku slavu.

"Doktori su mislili da mi nema spasa i ponudili su Džejn da me isključi sa aparata, a sedmice intenzivne njege koje su uslijedile bile su najteži dio mog života," kazao je sedamdesetjednogodišnji naučnik.

Hoking u novom dokumentarcu, koji će se pojaviti kad i njegova biografska knjiga, otvoreno govori o dva propala braka, i otkriva kako je obnovio prijateljstvo sa svojom prvom suprugom, koja se takođe pojavljuje u dokumentarcu i emotivno govori o najtežem razdoblju njihovog braka.

Hoking je kazao kako se nada da će jednog dana, uz pomoć svemirskih letova kompanije Virdžin galaktik, imati priliku da odleti u svemir.

Dokumentarni film "Hawking" najavljen je za 20. septembar ove godine.

Bonus video: