Naučnici prvi put snimili širenje smrti

"Poput sablasnog žeteoca, smrt se širi organizmom dok ne ugasi sav život"
76 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 27.07.2013. 08:06h

Britanski naučnici su prvi put uspjeli da snime "smrt" kako se širi tijelom jedne životinje.

Istraživači iz Velkom fondacije i Vijeća za razvoj bioloških nauka pratili su kako se plava fluorescencija, vidljiva pod ultraljubičastim svjetlom, širi kroz organizam umirućeg crva, ćeliju po ćeliju, dok nije obuhvatila cijelo tijelo.

Kada umiru, pojedine ćelije započnu hemijsku lančanu reakciju koja vodi do rastavljanja djelova ćelije i skupljanja molekularnog otpada.

Sami biohemijski mehanizmi istraživačima su bili poznati i ranije, ali nije se znalo ništa o tome kako se smrt širi organizmom na kraju njegovog životnog ciklusa.

U slučaju crva, širenje smrti može se lako vidjeti pod mikroskopom.

"Otkrili smo hemijski put samouništenja koji širi smrt ćelija crva, a vidimo ga kao svijetleću fluorescenciju koja putuje kroz tijelo", rekao je profesor David Gems sa Instituta za zdravo starenje, koji je vodio istraživanje.

"Poput sablasnog žeteoca, smrt se širi organizmom dok ne ugasi sav život", kazao je on.

"Otkrili smo da, kada blokiramo taj hemijski put, možemo odgoditi smrt kao posljedicu infekcije ili sličnog stresa, ali ne možemo usporiti smrt kao posljedicu starosti. Ovo nam pokazuje kako starenje uzrokuje smrt kroz nekoliko procesa koji djeluju paralelno", dodao je on.

Biohemijski mehanizmi kod crva vrlo su slični onima kod sisavaca, i naučnici se nadaju da će crvi, koje je lakše proučavati zbog njihove jednostavnosti, pružiti koristan model za razumijevanje ćelijske smrti kod ljudi.

Bonus video: