Zlato na Zemlji nastalo u sudaru dalekih zvijezda

Eksplozivni sudari neutronskih zvijezda nastaju tek jednom u deset hiljada godina, i pretpostavlja se da "bljuju" zlato i ostale teške elemente u sedmici nakon sudara.
184 pregleda 2 komentar(a)
Svemir, Foto: Slate.com
Svemir, Foto: Slate.com
Ažurirano: 18.07.2013. 08:51h

Zlato na vašem vjereničkom prstenu vrlo vjerovatno je nastalo u kataklizmičnom sudaru dviju nezamislivo dalekih zvijezda, smatraju astronomi.

Umiruće zvijezde stare par milijardi godina su "skuvale" masu od lakih elemenata iz univerzuma, kiseonika i kalcijuma iz naših kostiju, i raspršile je širom kosmosa u svojim posljednjim trenucima života, prenosi "USA Today."

Tim istraživača predvođen Edom Bergerom sa Harvarda smatra da je zlato vrlo vjerovatno nastalo u naknadnom dejstvu sudara dvije neutronske zvijezde, koje su same po sebi nastale kolapsom masovnih zvijezda.

Eksplozivni sudari neutronskih zvijezda nastaju tek jednom u deset hiljada godina, i pretpostavlja se da "bljuju" zlato i ostale teške elemente u sedmici nakon njihovog sudara.

"Nazovite to zlatnim pročišćavanjem ako želite," kazao je Berger. "U ovom slučaju, imali smo mogućnost da po prvi put posmatramo kako teški elementi nastaju u sudaru zvijezda," objasnio je on.

Oko jedan odsto ukupne mase neutronskih zvijezda se pretvori u egzotične minerale, čiji mali dio čini i zlato. U sudaru, subatomske čestice neutronskih zvijezda zajedno formiraju teške elemente koji uspijevaju da izbjegnu crnu rupu koja se formira po sudaru zvijezda. Naučnici smatraju da upravo ovaj scenario predstavlja porijeklo zlata koje se na Zemlji po dolasku iz svemira formiralo prije 4,54 milijarde godina, po rođenju našeg solarnog sistema.

"Zaista se čini da bi se zlato koje danas možemo naći u zlatarama moglo povezati sa jednom od najnasilnijih eksplozija u univerzumu," smatra antropolog Stiven Rosvog sa Jakobs univerziteta u Bremenu.

Bonus video: