Jezik kojim danas govorimo u sebi ima elemente jezika neandertalaca

Lingvisti smatraju da se jezik razvio procesom biološke i kulturalne evolucije, a ne samo nasumičnom mutacijom gena
97 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 15.07.2013. 07:27h

Nova istraživanja pokazuju da su neandertalci bili napredniji nego što se dosad mislilo, piše Huffington Post.

U nedavnoj studiji holandski naučnici sa Instituta za psiholingvistiku "Max Planck" tvrde da je govor i jezik neandertalaca imao dodirnih tačaka s našim, modernim jezikom.

Štaviše, ova studija govori da moderni jezik i govor potiču iz vremena Homo heidelbergensisa, posljednjeg našeg pretka koga dijelimo sa neandertalcima, pa je lako moguće da jezik kojim danas govorimo u sebi ima elemente jezika neandertalaca.

Navodeći otkriće prastare DNA i nova arheološka istraživanja, lingvisti smatraju da se jezik razvio procesom biološke i kulturalne evolucije, a ne samo nasumičnom mutacijom gena.

Ako je ta teorija ispravna, to bi značilo da korijeni modernog jezika sežu deset puta dalje u prošlost nego što smo mislili. Dok mnogi smatraju kako se rođenje modernog jezika dogodilo prije oko 50.000 godina, holandski naučnici tvrde da je to ipak bilo prije milion godina.

"Moderni je jezik star, što znači da je imao mnogo vremena kako bi se mijenjao i oblikovao pod uticajem kulture i biologije. To se nije dogodilo preko noći", rekao je dr Dan Dediu, jedan od autora studije.

Bonus video: