U planinama Kambodže pronađen grad star 1.200 godina

Smatra se da je pronađeni grad Mahendraparvata preteča poznatog Angkor Vata i nalazi se 40 kilometara zapadno od tog ogromnog hrama
89 pregleda 0 komentar(a)
Kambodža, Foto: Theverge.com
Kambodža, Foto: Theverge.com
Ažurirano: 17.06.2013. 07:49h

Grupa neustrašivih arheologa pronašla je grad star 1.200 godina na maglovitim planinama u Kambodži tako što su se probijali kroz gustu džunglu, u kojoj se nalaze i mine. U podvigu im je dosta pomogla i nev.erovatna tehnologija koja im je i otkrila taj grad, kao i lokani vodič – jednonogi bivši vojnik Crvenih Kmera.

Smatra se da je pronađeni grad Mahendraparvata preteča poznatog Angkor Vata i nalazi se 40 kilometara zapadno od tog ogromnog hrama. Arheolozi smatraju da je Mahendraparvata bio prvi grad carstva Angkor u 802. godini.

Novine "Sydney Morning Herald" izvještavaju da je u ekspediciji korišćena Lidar tehnologija, zakačena za helikopter, koja koristi lasere da snima kroz gusta područja. Pomoći njih je otkriven davno zaboravljen grad.

U ekspediciji je korišćena Lidar tehnologija, zakačena za helikopter, koja koristi lasere da snima kroz gusta područja. Pomoći njih je otkriven davno zaboravljen grad

"Pomoću ovog instrumenta ugledali smo sliku cjelokupnog grada za koji niko nije ni znao da postoji. Bilo je nevjerovatno", izjavio je Evans.

Zatim se njegov tim uputio ka gradu kroz planinske predjele, uske staze, močvare, rijeke, trudeći se sve vrijeme da izbjegnu mine postavljenje tokom nekadašnjih sukoba u zemlji.

Jednonogi nekadašnji vojnik Crvenih Kmera Heng Hep, koji je nogu izgubio upravo u eksploziji mine, bio im je lokalni vodič.

Tim je otkrio sredinu u kojoj se nalaze kanali, putevi, pećine, kao i humke za koje se vjeruje da su bili grobovi.

Bonus video: