NASA: Marsom tekla voda milijardu godina

Glina i minerali u stijeni nazvanoj Esperansa koju je ”Oportjuniti” pročavao, jasno ukazuju da je preko ove stijene, tokom prvih milijardu godina njenog postojanja, tekla neutralna voda
5 komentar(a)
Mars, voda na Marsu, Foto: Nasa.gov
Mars, voda na Marsu, Foto: Nasa.gov
Ažurirano: 09.06.2013. 16:04h

Rover američke svemirske agencije NASA “Oportjuniti” obiljeležio je 10 godina na Marsu svojim do sada najvećim otkrićem: crvena planeta je nekada bila pogodna za život, a njenom površinom je tekla takozvana neutralna voda, slična običnoj vodi za piće kakvu koristimo u domaćinstvu.

Glina i minerali u stijeni nazvanoj Esperansa koju je ”Oportjuniti” pročavao, naime, jasno ukazuju da je preko ove stijene, tokom prvih milijardu godina njenog postojanja, tekla neutralna voda.

Stijena je pronađena u blizini kratera Endjurans, i mogla je da bude analizirana tek u sedmom pokušaju, jer je djelimično bila pokrivena Marsovom prašinom.

Analizom je, pak, ustanovljeno da su glina i minerali ove stijene slični onome što se naziva monmorilonit, koji se formira pod uticajem neutralne vode, slične običnoj vodi iz česme, za koju se vjeruje da ima upravo onu provodljivost koja je potrebna za nastanak života.

Bonus video: