Kruškoliki atomi, mogući ključ tajne svemira!

Ovo otkriće moglo bi da "otvori nova vrata" u potrazi za novom fundamentalnom silom prirode i da objasni zašto je u velikom prasku stvoreno više materije nego antimaterije
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.05.2013. 11:12h

Međunarodni skup naučnika na institutu CERN po prvi put je otkrio direktne dokaze o postojanju atoma čije jezgro ima neuobičajen oblik kruške.

Ovo otkriće moglo bi da "otvori nova vrata" u potrazi za novom fundamentalnom silom prirode i da objasni zašto je u velikom prasku stvoreno više materije nego antimaterije što je ključ postojanja svega u našem svemiru.

"Da su u velikom prasku stvorene jednake količine materije i antimaterije sve bi se poništilo pa ne bi bilo galaksija, zvijezda, planeta a ni ljudi", rekao je koautor istraživanja Tim Čap profesor fizike na Univerzitetu Mičigen.

Čestice antimaterije imaju jednaku masu, ali suprotno naelektrisanje od odgovarajućih čestica materije.

Jedna od najvećih misterija u razvoju našeg svemira je neravnoteža u količini materije i antimaterije

Kada se čestice materije i antimaterije sretnu, međusobno se poništavaju.

Jedna od najvećih misterija u razvoju našeg svemira je neravnoteža u količini materije i antimaterije.

Iako ova neravnoteža postoji, ona nije predviđena standardnim modelom – teorijom koja opisuje zakone prirode i prirodu materije.

Budući da standardni model ne uspijeva na zadovoljavajući način da objasni neke druge pojave kao što je relativistička gravitacija, tamna materija i ubrzano širenje svemira, odnosno postojanja tamne energije, naučnici se nadaju da bi buduća istraživanja mogla da ukažu na rješenja i novu silu koja bi dovela do nove objedinjujuće teorije.

Potvrde o postojanju takve sile mogle bi da se pronađu u mjerenjima koja bi odredila kako su ose jezgra radioaktivnih elemenata radona i radijuma poravnate s njihovim obrtom.

Bonus video: