Hrvatski naučnici "istrenirali" pčele da otkrivaju mine na 5 km

Projekat je započet 2007. godine na fakultetu Agronomije, a tada su pčele trenirali u velikom šatoru razapetom na livadi kraj fakulteta
5 komentar(a)
pčele, Foto: Shutterstock.com
pčele, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 29.04.2013. 18:50h

Hrvatski naučnici odgajili su posebnu vrstu pčela koja na daljini od pet kilometara može da 'namiriše' mine zakopane u zemlji, povezujući miris hrane s mirisom eksploziva.

Pčele su hranjene šećerom pomiješanim s aromom eksploziva, a stručnjaci su proveli nekoliko godina trenirajući ih i usavršavajući tehniku pronalaženja eksploziva, piše "Jutarnji list".

"Ideja je bila da pčele počnu da povezuju miris hrane s mirisom eksploziva. Sigurnije je, a one su brže od bilo kog psa. Druga prednost jeste da kada ne rade, proizvode vrlo ukusan med", kazala je trener pčela, profesorka Mateja Janeš.

Projekat je započet 2007. godine na fakultetu Agronomije, a tada su pčele trenirali u velikom šatoru razapetom na livadi kraj fakulteta.

Ovu vest prenio je i britanski Dejli Mejl, koji navodi da je Hrvatska još uvek u procesu razminiranja jer je 680 kvadratnih kilometara teritorije prekriveno sa, kako se procjenjuje, oko 90 hiljada mina zaostalih još od rata 90-ih.

Bonus video: