Nikšić: Kopao grob, otkopao stećak

Stećci su srednjovjekovni nadgrobni spomenici u obliku velikih kamenova, ponekad sa uklesanim slikovnim ukrasima
712 pregleda 15 komentar(a)
Ilija Đilas, Foto: Ivan Đurović
Ilija Đilas, Foto: Ivan Đurović
Ažurirano: 22.04.2013. 18:51h

Ilija Đilas iz sela Zagrad iz nikšićke Župe, kopajući na lokalitetu Đilasko groblje, da napravi porodičnu grobnicu, iskopao je stećak.

“Kopajući zemljište na dubini od metar i po naišao sam na tvrdi materijal i nakon nekoliko pokušaja da taj materijal iskopam otkrio sam da je u pitanju kamena ploča koja sprečava dalje iskopavanje. Nakon uklanjanja zemljišta i otkrivanja površine polovine ploče shvatio sam da je u pitanju stećak jer takvi primjerci već postoje u Zagradu, kao i na još nekoliko lokaliteta u Župi. Pozvao sam ostale radnike i stećak smo izvadili na površinu”, kazao je Đilas.

On je stećak očistio od zemlje i stavio ga na sredini groblja, kako bi mogao da nastavi, na mjestu predviđenom za to, da pravi porodičnu grobnicu

Ivan Đurović, predsjednik NVO “Zagrad Montenegro”, kazao je da je Župa, pored prirodnih ljepota i brojnih resursa, prepoznata i kao značajno kulturno-istorijsko nasljeđe, a da je novootkriveni stećak samo još jedan dokaz takvoj tvrdnji.

“Stećak je ukrašen na gotovo identičan način kao i tzv. Nišina ploča, stećak koji se nalazi nadomak lokaliteta gdje je Ilija Đilas pronašao ovaj stećak. Ovo je samo još jedan dokaz da je Zagrad u istorijskom i kulturološkom smislu veoma bitan, a naša organizacija se trudi, da u skladu sa mogućnostima, valorizuje postojeće resurse”, kazao je Đurović.

Za lokalitet Đilasko groblje, na kome se nalazi nadgrobna ploča ukrašena dekorativnim motivima geometrijskog oblika, vezana je i legenda. Ta ploča je, prema legendi, donesena sa susjednog lokaliteta Dublje i predstavlja nadgrobnu ploču Jevrosime, supruge bana Ilijana koji se u Zagrad doselio iz Grblja. Jevrosima je bila Nišina majka, od koga potiče pleme Nikšići, a čiji nadgrobni spomenik, se nalazi na groblju Dublje.

“Stećak je ukrašen na gotovo identičan način kao i tzv. Nišina ploča, stećak koji se nalazi nadomak lokaliteta gdje je Ilija Đilas pronašao ovaj stećak"

Pored sela Zagrad u nikšićkoj Župi stećaka ima i u Mioljem Polju i u Carinama. U Mioljem Polju stećci, njih oko sto komada, nalaze se u blizini temelja porušene crkve, dok se u zaseoku Carine, na starom groblju, nalaze kameni nadgrobnici. Na tom lokalitetu se nalazio i spomenik Jovice Neimara iz 1627. godine koji se sada nalazi u Zavičajnom muzeju u Nikšiću. Na oko kilometar i po od te lokacije nalazi se nadgrobnik u obliku prizme za koji postoji vjerovanje da je mramor bana Ugrena, po predanju osnivača grada Onogošta.

Stećci su srednjovjekovni nadgrobni spomenici u obliku velikih kamenova, ponekad sa uklesanim slikovnim ukrasima ili natpisima koji su nastajali od 11. do 15. vijeka. Nalaze se najvećim dijelom na prostorima Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Hrvatske i do sada je pronađeno više od 66.000 stećaka, od čega preko 50.000 na području BiH.

U Crnoj Gori je pronađeno blizu 6.000 stećaka. Nažalost, veliki broj njih je propao a u nikšićkoj opštini njihov broj se smanjuje iz godinu u godinu. U prilog tome govori činjenica da je početkom 60-ih godina prošlog vijeka samo na velikoj nekropoli stećaka, koja se nalazi pored crkve Sv. Petra i Pavla, Dimitrije Sergejevski pobrojao 396 nadgrobnika. Tri decenije kasnije Šefik Bešlagić je ustanovio da ih ima svega 125, dok su početkom devedesetih godina stručnjaci Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture popisali svega pedesetak.

Bonus video: