Umro Robert Edvards, pionir vantjelesne oplodnje

Profesor Robert Edvards "umro je mirno u snu 10. aprila 2013. nakon duge bolesti"
82 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 10.04.2013. 14:25h

Britanski naučnik Robert Edvards, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu za vantjelesnu oplodnju, umro je danas u 87. godini, saopštio je Univerzitet Kembridž sa kojim je sarađivao.

Profesor Robert Edvards "umro je mirno u snu 10. aprila 2013. nakon duge bolesti", precizirao je univerzitet u saopštenju. Edvardsu (Robert Edwards) je 2010. godine dodijeljena Nobelova nagrada za medicinu za razvoj postupka vantjelesne oplodnje koji je milionima neplodnih parova omogućio da imaju djecu.

Edvards (85) je zajedno sa Patrikom Steptoumom još tokom 1950-ih počeo da razvija postupak vantjelesne oplodnje - postupak koji podrazumijeva oplodnju jajne ćelije van ženskog tijela a potom ubacivanje te ćelije u matericu.

Luiz Braun (Louis Brown) iz Velike Britanije je 25. jula 1978. godine postala prva beba koja se rodila zahvaljujući vantjelesnoj oplodnji, što je označilo revoluciju u liječenju sterilnosti.Edvardsov partner Steptou umro je 1988. godine.

Kako je 2010. godine saopštio Nobelov komitet, "oko četiri miliona ljudi se rodilo zahvaljujući vantjelesnoj oplodnji, a vizija Roberta Edvardsa danas je stvarnost i donosi radost širom svijeta parovima koji nisu mogli prirodnim putem da imaju djecu ".

Vjerovatnoća da par pogođen neplodnošću dobije bebu uz pomoć vantjelesene oplodnje danas iznosi jedan prema pet što je ista vjerovatnoća koja važi za zdrave parove prilikom prirodnog začeća.

Galerija

Bonus video: