Prve kamere "za javnost" kreću u svemir 16. oktobra

Kad stignu na MSS, kamere će biti instalirane van stanice, na modulu Zvijezda, u ruskom dijelu orbitirajuće laboratorije
93 pregleda 0 komentar(a)
Međunarodna svemirska stanica, MSS, Foto: Wikipedia.org
Međunarodna svemirska stanica, MSS, Foto: Wikipedia.org
Ažurirano: 07.04.2013. 07:25h

Stanovnici Zemlje će krajem godine dobiti mogućnost da uživo, preko kamere, prate događaje iz svemira.

bog komplikovanog procesa transmitovanja, slike će stizati na veb sa oko sat vremena zakašnjenj

Prvi put u svijetu, video kamere će biti lansirane u svemir za javnost. Kamere će 16. oktobra van orbite Zemlje prenijeti teretni svemirski brod “Progres 53P”, kojeg će nositi ruska raketa “sojuz”.

Kako prenosi portal ScienceWorldReport, dvije kamere kanadske firme “Ertkast” biće lansirane sa kazahtstanskog kosmodroma Baikonur na Međunarodnu svemirska stanicu zajedno sa drugih zalihama za astronaute.

Kad stignu na MSS, kamere će biti instalirane van stanice, na modulu Zvijezda, u ruskom dijelu orbitirajuće laboratorije.

Nekoliko mjeseci kasnije kamere će uz pomoć brze konekcije na MKS poslati prve slike Zemlje na stanice širom naše planete, odakle će biti puštane na internet, preko “Ertkastovog” sajta, prenio je “Latinos post”.

Ujedinjene nacije planiraju da koriste kamere da nadgledaju krizna područja

Naravno, zbog komplikovanog procesa transmitovanja, slike će stizati na veb sa oko sat vremena zakašnjenja.

Kamere neće moći da snimaju pojedince na Zemlji, ali ćete na njima moći da vidite skupove, utakmice na stadionima, ali i nesreće poput pada aviona ili poplava.

Kompanija “Ertkast”, koja je pokrenula projekat kako bi omogućila video emitovanje iz svemira kojem će javnost imati pristup, nada se da će njihovo “oko javnosti” na svijetu pokrenuti jedinstvene konverzacije o vijestima, događajima koji se tiču životne okoline i politike.

Takođe, Ujedinjene nacije planiraju da koriste kamere da nadgledaju krizna područja.

Kamere – jedna srednje, a druga visoke rezolucije – su napravili “Ertkast”, ruska svemirska organizacija RSC Energija i britanska kompanija RAL Spejs.

Bonus video: