Najdetaljnija slika "tamne" strane Mjeseca

Naučnici su posebno zainteresovani za njene kratere, koji nisu vidjeli svjetlost, kako se procjenjuje, više od dvije milijarde godina
303 pregleda 3 komentar(a)
Mjesec, Foto: Nasaengineer.com
Mjesec, Foto: Nasaengineer.com
Ažurirano: 25.03.2013. 16:48h

Naučnici američke svemirske agencije NASA napravili su do sada najdetaljniju sliku druge, ili "tamne" strane Mjeseca, koja otkriva istoriju i sastav površine našeg satelita.

Fotografije Mjesečeve površine NASA sastavlja u trodimenzionalnu sliku

"Tamna" strana Mjeseca dugo je "okupirala" ne samo naučnike, već i čitavo čovječanstvo. Naučnici su, međutim, posebno zainteresovani za njene kratere, koji nisu vidjeli svjetlost, kako se procjenjuje, više od dvije milijarde godina.

Takvi krateri, smatraju naučnici, možda su puni zarobljenih isparljivih materija, poput vode. Područja u trajnoj sjenci stvaraju prave uslove za zarobljavanje vode, koja bi inače isparila i pobjegla u svemir.

LRO je već detektovao prisustvo leda na Mjesecu, kada je njegova sestrinska letjelica kontrolisano oborena u krater na drugoj strani, blizu Mjesečevog južnog pola.

Osim leda, bazaltne ravni, odnosno "mora", deponovane su prije mnogo vremena na osvjetljenoj strani satelita, zahvaljujući vulkanskim erupcijama. Na drugoj strani, međutim, ovakve aktivnosti su bile daleko ograničenije, pa postoji svega nekoliko izolovanih "mora".

Fotografije Mjesečeve površine NASA sastavlja u trodimenzionalnu sliku. LRO je lansiran 2009, a letjelica je vrijedna 504 miliona dolara.

Bonus video: