Kosmos je stariji nego što se vjerovalo

Kosmos je možda nastao prije 13,82 milijarde godina, što znači da je 50 miliona godina stariji nego što se do sada mislilo
236 pregleda 2 komentar(a)
Svemir, Foto: Slate.com
Svemir, Foto: Slate.com
Ažurirano: 21.03.2013. 14:27h

Nova mapa "najstarije svjetlosti" na nebu, nastale neposredno nakon Velikog praska, koju je objavila Evropska svemirska agencija, pokazuje da je svemir nešto stariji nego što se smatra i da ga čini nešto manje tamne energije.

U cjelokupnoj masi i energiji kosmosa vidljive materije ima 31,7 odsto, a ne samo 28 odsto

Kosmos je možda nastao prije 13,82 milijarde godina, što znači da je 50 miliona godina stariji nego što se do sada mislilo.

Ovi nalazi podržavaju jednu od glavnih teorija o širenju svemira, u skladu sa kojom se svemir od subatomske veličine praskom proširio na sadašnje prostranstvo za samo djelić sekunde.

Novi podaci izrađeni na osnovu 15-mjesečnog mapiranja i mjerenja kosmičkog mikrotalasnog pozadinskog zračenja, koje sprovodi Plankov satelit, ukazuju i da je svemir izgrađen od nešto više obične materije i nešto manje misteriozne tamne energije nego što se do sada smatralo.

U cjelokupnoj masi i energiji kosmosa vidljive materije ima 31,7 odsto, a ne samo 28 odsto, dok na tamnu energiju "otpada" 68,3 odsto cjelokupne mase i energije kosmosa, a ne 72 odsto.

Projekat svemirskog teleskopa Plank, koji je lansiran 2009. godine, vrijedan je oko 600 miliona eura.

Bonus video: