TELESKOP KEPLER

NASA otkriva nove neobične planete

Do sada je otkriveno oko 350 egzoplaneta po veličini sličnih Zemlji, ali ni jedna od njih se ne nalazi u “nastanjivoj zoni”
102 pregleda 1 komentar(a)
teleskop Kepler, Foto: Spacesafetymagazine.com
teleskop Kepler, Foto: Spacesafetymagazine.com
Ažurirano: 13.03.2013. 15:24h

Nasin svemirski teleskop Kepler ne prestaje da pronalazi nove planete van solarnog sistema, a istina koju o njima otkriva daleko nadmašuje naučnu fantastiku.

"Počinjemo da pronalazimo i planetarne sisteme u kojima oko zvijezde kruži više od jedne planete"

Neke od novootkrivenih planeta nisu veće od Mjeseca, dok su druge čak nekoliko puta veće od Jupitera. Neki od čudnih svjetova koji kruže na orbitama oko dalekih zvijezda sijaju poput dijamanata, dok su drugi crni kao ugalj.

"Otkrivamo ogromnu raznolikost planetarnih tipova, i to je prilično iznenđenje za nas", rekao je Vilijam Borucki, iz Nasinog Istraživačkog centra Ejms u Mofet Fildu, Kalifornija, glavni zaduženi za proučavanje “Keplerove“ misije pronalaženja nastanjivih planeta van našeg Sunčevog sistema.

Do sada je otkriveno oko 350 egzoplaneta po veličini sličnih Zemlji, ali ni jedna od njih se ne nalazi u “nastanjivoj zoni”, poznatoj i kao “zona zlatokose”, ni predaleko ni preblizu od svoje zvijezde, odnosno tamo gdje nije ni previše toplo ni previše hladno da bi mogla da postoji tekuća voda.

"Počinjemo da pronalazimo i planetarne sisteme u kojima oko zvijezde kruži više od jedne planete, i oni su za sad svi prilično drugačiji od našeg Sunčevog sistema", priča dr Borucki.

Pogrešne prognoze naučnika

U nastanjivoj zoni je pronađeno 40, 50 mogućih kanidata, ali u njoj nema planeta po veličini sličnih Zemlji. Analizom orbita, kretanja i spektra svjetlosti koji planete apsorbuju, utvđeno je da planeta ima daleko više i da su čudnije nego što su naučnici prethodno prognozirali.

U međuvremenu su otkrivene planete višestruko veće od Jupitera, kao i takve koje kruže po sasvim nepredvidljivim i neočekivanim orbitama

Postoje, recimo, planete gustine stiropora, koje bi plivale po vodi da se u nju urone, pa čak i dvostruko manje gustine, dok s druge strane ima i planeta koje su po gustini jednake gvožđu, ili onih koje se sastoje od tečnih metala.

Neke planete zajedno kruže oko svojih zvijezda, što bi podrazumijevalo da su sličnih gustina, ali ispostavlja se da su pritom neke od njih od kamena, dok su druge gasovite.

Brojne pretpostavke o formiranju planeta i planetarih sistema koje su naučnici razvili na osnovu našeg Sunčevog sistema naprosto se pokazuju kao netačne.

To, recimo, važi za pretpostavku da planeta ne može biti veća od Jupitera, jer bi dodatna masa u tom slučaju samo povećavala njenu gustinu, a ne i veličinu, kao i za preptpostavku da stjenovite planete nalik Zemlji moraju da kruže po orbitama bližim zvijezdi, a gasovite po daljim orbitama.

U međuvremenu su otkrivene planete višestruko veće od Jupitera, kao i takve koje kruže po sasvim nepredvidljivim i neočekivanim orbitama, za šta nauka za sad nema baš nikakvo objašnjenje.