Naučnici: Mjesec Evropa bi mogao biti sjajno mjesto za život

"Ako smo nešto naučili o životu na Zemlji, to je da gdje ima vode, tamo obično ima i života"
9 komentar(a)
Ažurirano: 07.03.2013. 16:32h

Slana voda iz velikih okeana Jupiterovog mjeseca Evropa uspijeva da ispod leda uspijeva nađe put do površine i ona je možda i mjesto na kojem ima života, pokazuju posljednja istraživanja NASA-e.

Istraživanje pokazuje da između okeana i površine postoji hemijska razmjena zbog čega voda postaje bogatija različitim hemijskim jedinjenjima.

Ta razmjena znači da energija možda dolazi u okean, što je značajno za mogućnost života na tom mjestu. Ali, to znači i da ako želimo da znamo šta ima u okeanu, samo treba da uzmemo sloj sa površine i ispitamo ga, kaže astronom Majk Braun, sa kojim je na istraživanju radio i Kevin Hend iz NASA-e.

Vjeruje se da okean pokriva cijelu površinu mjeseca i da ispod debelog ledenog plašta dubok oko 100 kilometara. Koristeći teleskop Keck II, naučnici su detektovali magnezijum sulfat, poznat i kao epsomit, a koji nastaje oksidacijom minerala iz okeana. Naučnici su tražili tragove bilo kakvih jedinjenja i na kraju otkrili promjenu koju dosad nisu vidjeli. Kako je sumpor mogao biti s mjeseca Ija, naučnici zaključuju da je ovdje riječ o magnezijum hloridu iz okeana, koji je teže otkriti.

"Ako smo nešto naučili o životu na Zemlji, to je da gdje ima vode, tamo obično ima i života", rekao je Hend i dodao: Naši okeani su slani, a možda je i okean na Evropi slano i sjajno mjesto za život.

Bonus video: