Zvijezda Betelgez kreće se ka međuzvjezdanom zidu

Dok će talasi da udare u “zid” za 5.000 godina, sama zvijezda će se sudariti sa njim za oko 12.500 godina kasnije
72 pregleda 0 komentar(a)
Betelgez, Foto: ESA
Betelgez, Foto: ESA
Ažurirano: 25.01.2013. 11:29h

Zvijezda Betelgez ne samo što se ubrzano bliži kraju svog života, već se ubrzano približava i ogromnom “međuzvjezdanom zidu”, koji je, srećom, sačinjen od prašine, prenio je “Diskaveri njuz”.

Naučnici su ukazali na nepravilan oblik Betelgeza, što je siguran znak da se zvijezda raspada

Ova spektakularna opservacija uhvaćena je uz pomoć evropskog svemirskog teleskopa “Heršel”, osjetljivog na infracrvenu svjetlost.

Na lijevoj strani fotografije, koje je Evropska svemirska agencija (ESA) objavila 22. januara, pored Betelgeza, vide se vertikalna sjajna struktura međuzvjezdane materije - “zida” - i talasi stelarnog vjetra u obliku luka kako se približavaju “zidu”. Ti talasi, kako su procijenili naučnici, kreću se brzinom od 30 kilometara u sekundi.

“Izgleda da će se talasi sudariti sa zidom prašine za oko 5.000 godina”, navela je ESA u saopštenju. Dok će talasi da udare u “zid” za 5.000 godina, sama zvijezda će se sudariti sa njim za oko 12.500 godina kasnije, prenio je “Glas Amerike”.

Nepokretna struktura

Naučnici su vjerovali da je “zid” sačinjen od materijala koji je ranije izbačen sa umiruće zvijezde, međutim analize su pokazale da je ova struktura nepokretna i da ne potiče sa Betelgeza.

Betelgez će “uskoro” postati supernova, gledano u kosmičkim razmjerama

“Zid” je, kako sada smatraju naučnici, ili prašina zarobljena u međuzvjezdanom magnetnom polju naše galaksije Mliječni put, ili ivica obližnjeg međuzvjezdanog oblaka osvijetljena svjetlošću crvenog džina.

Faza crvenog džina je nasilna - jaki vjetrovi kidaju spoljne omotače zvijezde, izbacujući ih u svemir. Naučnici su ukazali na nepravilan oblik Betelgeza, što je siguran znak da se zvijezda raspada.

Betelgez će “uskoro” postati supernova, gledano u kosmičkim razmjerama. Druga najsjajnija zvijezda sazvježđa Orion, udaljena od Zemlje 642,5 svjetlosnih godina, eksplodiraće bilo kad tokom sljedećih nekoliko miliona godina.

Betelegez je crveni džin na najmanjoj udaljenosti od Zemlje. Prečnik ove zvijezde je 1.000 veći od našeg Sunca, a sjajnija je od njega 100.000 puta, pa je vidljiva golim okom sa Zemlje.

Bonus video: