NASA: U krateru na Marsu možda ima života

Otkriće minerala ispod površine crvene planete do sada je najjači dokaz da je na Marsu bilo života – štaviše, da ga možda još ima
3 komentar(a)
Mars, Foto: NASA
Mars, Foto: NASA
Ažurirano: 24.01.2013. 08:58h

Naučnici američke svemirske agencije NASA smatraju da je drevni krater na Marsu nekada sadržao jezero, koje se “hranilo” podzemnim vodama.

"Svi sastojci za život su tamo, ali su samo mali, jednoćelijski organizmi mogli da prežive"

Otkriće minerala ispod površine crvene planete do sada je najjači dokaz da je na Marsu bilo života – štaviše, da ga možda još ima, iako ne u nama prepoznatljivoj formi, prenijeli su američki mediji.

Naši susjedi možda su prosti mikroorganizmi, a s obzirom da se pola života na Zemlji sastoji od mikroorganizama koji žive ispod površine, naučnici smatraju da bi slično moglo da bude i na Marsu.

Kada metoriti udare na površinu Marsa, na površinu se izbacuje kamenje koje je inače duboko ispod kore. Tako je otkriveno da se dno ogromnog kratera Meklaflin – širokog 90, a dubokog 2,2 kilometra - sastoji od slojevitog, ravnog kamenja.

Izvor organskog života

Naučnici su, analizom podataka sa “Marsovog izviđačkog orbitera” (MRO) i uzoraka kamenja sa letjelice Evropske svemirske agencije (ESA) “Mars ekspres”, u tom kamenju otkrili glinu i karbonatne minerale koji se stvaraju u prisustvu vode. Hemikalije koje sadrže ugljenik mogu biti izvor organskog života.

Neki duboki krateri na Marsu takođe su se ponašali kao baseni, u koje je prodirala voda i pravila jezera

"Svi sastojci za život su tamo, ali su samo mali, jednoćelijski organizmi mogli da prežive u datim uslovima", kaže geolog dr Džozef Mikalski, vođa studije.

"A ako je život postojao tada, moguće je da postoji i sada", dodao je on.

Naučnici NASA-e veruju da su se ugljenik i glina oformili u podzemnom jezeru koje su možda bilo stanište za život.

Neki duboki krateri na Marsu takođe su se ponašali kao baseni, u koje je prodirala voda i pravila jezera, koja sadrže glinu i karbonatne minerale, smatraju naučnici.

Tečnost koja je formirala te minerale mogla bi biti dokaz da je nekada ispod površine Marsa postojao život, ali i da nam ukaže kako se razvio život na Zemlji.

Rover “Kjuriositi” bi za nekoliko dana trebalo da počne sa bušenjem površine crvene planete i uzimanjem uzoraka iz dubine Marsa.

Bonus video: