Mars: Snimljeno korito rijeke dugačke 1.500 kilometara

Vjeruje se da je “struktura slična rijeci”, nazvana Reul Volis, formirana kada je voda tekla Marsom
73 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.01.2013. 18:00h

Evropska svemirska agencija (ESA) objavila je seriju fotografija na kojima se vide ostaci korita rijeke dužine 1.500 i širine 6,4 kilometara koja je nekada davno tekla crvenom planetom.

Padine Reul Volisa su izuzetno oštre i strme, sa paralelnim uzdužnim tvorevinama koje prekrivaju dno kanala

Vjeruje se da je “struktura slična rijeci”, nazvana Reul Volis, formirana kada je voda tekla Marsom u njegovoj dalekoj prošlosti. Primijećeno je i da je pradavna rijeka imala mnoge pritoke, od kojih se jedna može jasno vidjeti kako ulazi u glavnu dolinu prema sjevernoj strani.

Stručnjaci komentarišu da slike pokazuju “njeverovatnu sličnost sa morfologijom tla na Zemlji u regionima pogođenim stvaranjem leda”.

“Na primjer, možemo vidjeti strukture koje liče na koncentrične krugove na unutrašnjim zidovima kratera”, kažu u ESA. Naučnici objašnjavaju da bi oni mogli predstavljati nekadašnji nivo vode ili leda, prije nego što su led i voda isparili i nestali u raznim vremenskim fazama.

Dubina kratera i korita

Padine Reul Volisa su izuzetno oštre i strme, sa paralelnim uzdužnim tvorevinama koje prekrivaju dno kanala. Procjenjuje se da su nastale zbog prolaza komada zemljišta i krhotina leda za vrijeme “amazonskog” perioda (koji i danas traje) zbog kretanja leda duž kanala.

Slične linearne strukture, za koje se vjeruje da su bogate ledom, mogu se pronaći i u mnogim obližnjim kraterima.

Morfologija Reul Volisa pokazuje da je crvena planeta prolazila kroz različitu i kompleksnu istoriju, sa analogijama koje se mogu vidjeti u glacijalnoj aktivnosti na Zemlji. Te analogije pružaju mogućnost planetarnim geolozima da zavire u prošlost crvene planete.

Galerija

Bonus video: