Naučnici napravili odjeću koja se ne prlja

Naučnici su testirali 100 različitih tečnosti i samo su freoni koji se koriste u klimatskim uređajima i hladnjacima uspjeli da prođu kroz premaz
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.01.2013. 17:21h

Naučnici iz Mičigena su izumili premaz za odjeću koji štiti od svih vrsta tečnih materija tako što se kapi prosto odbijaju od njega, a primjena ove tehnologije bi mogla da bude mnogo šira od tekstilne industrije.

Premaz smanjuje međumolekularne sile koje privlače čestice

Oko 95 odsto jedinstvenog premaza je vazduh, a njegova površina odbija čestice tečnosti pa odjeća kojom se premaže ne upija kafu, alkohol ili opasne kisjeline.

Premaz je mješavina gumeno-plastičnih čestica polidimetilsiloksana (PDMS) i otporne nano-tečnosti koju je razvilo Američko vazduhoplovstvo, a sadrži ugljenik, fluor, sicilijum i kiseonik.

Testirano na 100 tečnosti

Premaz smanjuje međumolekularne sile koje privlače čestice, pa se zbog toga tečnost odbija, a može se nanijeti na bilo koju površinu, piše Dejli Mejl.

Premaz je toliko lagan da se može koristiti za vojna odijela i zaštitna odijela naučnika

Naučnici su testirali 100 različitih tečnosti i samo su freoni koji se koriste u klimatskim uređajima i hladnjacima uspjeli da prođu kroz premaz. Međutim, premaz uspješno štiti od kafe, alkohola, šampona, boje za štampače, benzina, biljnog ulja i sumporne kisjeline.

"Nakon što se tečnost i materijal dotaknu, stvara se pozitivan ili negativan naboj pa se tečnost širi. Mi smo uspjeli drastično da smanjimo međudjelovanje između površine i kapljica zbog čega se tečnost jednostavno odbija", istakao je dr Aniš Tuteja.

Premaz je toliko lagan da se može koristiti za vojna odijela i zaštitna odijela naučnika koji rade sa opasnim hemikalijama, kao i na brodovima.

Galerija

Bonus video: