Led na Antarktiku se zagrijava dvostruko brže nego što se misli

Najugroženija su nizijska područja od Bangladeša do Tuvalua, ali i obalni gradovi od Londona do Buenos Airesa
2 komentar(a)
Ažurirano: 25.12.2012. 17:30h

Led na zapadnom dijelu Antarktika se zagrijava dvostruko brže nego što se to do sada mislilo i povećava se strah od podizanja nivoa vode od San Franciska sve do Šangaja, pokazuje novo istraživanje, piše Daily Mail.

"Činjenica da temperatura raste tokom ljeta znači da postoji šansa da se zapadna arktička ledena ploča u budućnosti neće topiti samo sa dna što je već poznato, nego i sa površine"

Taj proces bi trajao vjekovima, ali čak bi i mnogo manje topljenje moglo da donese velike probleme u nižim područjima i obalnim gradovima.

"Činjenica da temperatura raste tokom ljeta znači da postoji šansa da se zapadna arktička ledena ploča u budućnosti neće topiti samo sa dna što je već poznato, nego i sa površine", kazao je Dejvid Bromvič, profesor sa Univerziteta u Ohaju.

Najugroženija su nizijska područja od Bangladeša do Tuvalua, ali i obalni gradovi od Londona do Buenos Airesa. Naime, nivo mora u proteklom vijeku porastao je za oko 20 centimetara.

Dosadašnja istraživanja pokazivala su da se ledena ploča zagrijava pod uticajem okeana, ali najnovije istraživanje pokazuje da na to utiče i atmosfera.

"Ovo je jedan od najjačih signala o zagrijavanju Zemlje. Ovo je prvi put da smo utvrdili da se tokom ljetne sezone i ovdje događa zagrijavanje", rekao je naučnik Endrju Monaghan iz američkog nacionalnog centra za istraživanja atmosfere.

Bonus video: