NASA obara lunarne orbitere na površinu Mjeseca

Motori orbitera će se paliti dok se tankovi sa gorivom ne isprazne, kako bi naučnici saznali koliko je pogona ostalo u letjelicama
2 komentar(a)
orbiteri, Mjesec, Foto: Space.com
orbiteri, Mjesec, Foto: Space.com
Ažurirano: 15.12.2012. 10:42h

Američka svemirska agencija NASA priprema lunarne orbitere GRAIL kako bi ih oborila na površinu Mjeseca, preneo je "Redžister".

Prije nego što udare u Mjesec, “Eb” i “Flou” će obaviti posljednji eksperiment

Letjelice GRAIL (Gravity Recovery and Interior Laboratory) – “Eb” i “Flou” – biće kontrolisano oborene na Zemljin satelit, nakon što su njihova niska orbita i zalihe goriva odredile kraj njihovog funkcionisanja, čime i same misije, koja je počela 1. januara ove godine.

Obaranje je zakazano za ponedjeljak, 17. decembra, u 22.28 sati GMT, a letjelice će pasti na planinu kod kratera Goldšmit. Letjelice će udariti u površinu Meseca pri brzini od oko 6.000 kilometara na sat. “Eb” će biti oboren prvi, a nakon 20 sekundi i “Flou”.

"Naši mali robotski blizanci bili su primjereni članovi porodice GRAIL"

Prije nego što udare u Mjesec, “Eb” i “Flou” će obaviti jedan posljednji eksperiment – njihovi motori će se paliti dok se tankovi sa gorivom ne isprazne, kako bi naučnici saznali koliko je pogona ostalo u letjelicama.

NASA neće moći da fotografiše obaranje jer će planina u vrijeme udara biti u sjenci.

"Biće teško reći zbogom. Naši mali robotski blizanci bili su primjereni članovi porodice GRAIL, a nauka je uveliko napredovala zahvaljujući njima", rekla je vođa misije Marija Zuber.

Bonus video: