Pripremanje astronauta za misiju: Od vađenja krvi do reanimacije

"Morate da zapišete sve što ste pojeli i da opišete kako je to što ste pojeli izgledalo kada je izašlo iz vas"
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.12.2012. 09:38h

Kanadski astronaut Kris Hedfild biće 19. decembra sa kolegama Tomom Maršburnom i Romanom Romanjenkom lansiran u kosmos, gdje bi trebalo da ostanu pet mjeseci na Međunarodnoj svemirskoj stanici. Tokom prethodne dvije godine Hedfild je preko Tvitera opisivao kako izgleda obuka za ovu misiju.

"Vadimo krv jedni drugima ili sami sebi. I to moramo da naučimo"

Hedfild na prvom mjestu govori o ljekarskim provjerama i pregledima, i koliko oni mogu biti invazivni.

"Ništa vam više nije važno kada dođe vreme da se spava, a vi imate šest različitih cjevčica i aparata zabodenih u vas, ili treba da spavate pored neke bučne mašine", kaže Hedfild.

Kontrola ishrane

Drugi dio medicinskih priprema za boravak u kosmosu jeste specijalan način ishrane.

"Morate da zapišete sve što ste pojeli i da opišete kako je to što ste pojeli izgledalo kada je izašlo iz vas", detaljan je Hedfild.

Svi članovi svemirske stanice prolaze ne samo kroz medicinske testove i procedure prije polijetanja, već i kontinuirana ispitivanja dok se nalaze u orbiti.

"I gore čovjek može da se razboli, može nešto da mu se dogodi"

"Redovno nam se provjeravaju mokraća, pljuvačka i krv. Vadimo krv jedni drugima ili sami sebi. I to moramo da naučimo", kaže Hedfild.

Promjene u radu srca

Astronauti često idu na ultrazvuk karotidne arterije i srca. Potrebno je identifikovati svaku promjenu u radu srca nakon što se nađu u bestežinskom prostoru. Pored toga, svaki član ekipe mora da bude spreman da pruži prvu pomoć ukoliko se ukaže potreba.

"I gore čovjek može da se razboli, može nešto da mu se dogodi, kao što je, na primjer, napad slijepog crijeva ili moždani udar, a može da dođe i do povrede. Neko može da udari glavom u nešto, da ga prignječi dio opreme, da se uštine, da se umota u kablove kad se vraća iz šetnje po svemiru, ili da bude izložen otrovnom gasu... Svašta može da se dogodi", priča Hedfild.

Hedfild objašnjava da su astronauti obučeni da daju injekcije, da koriste defibrilator, da daju infuziju, da zašiju ranu... Pa čak i da pruže kardiopulmonarnu reanimaciju.

Galerija

Bonus video: