Ruski bogataš se "opario" od društvenih mreža, ali ne zaboravlja fiziku

Jurij Milner je osnovao fondaciju čiji su prvi dobitnici Stiven Hoking i naučnici koji vode projekat LHC
2 komentar(a)
Ažurirano: 11.12.2012. 16:17h

Najpoznatiji fizičar današnjice Stiven Hoking i naučnici koji vode projekat LHC (Veliki hadronski sudarač čestica) dobitnici su Special Fundamental Physichs Prize, nove nagrade koju dodjeljuje fondacija ruskog milijardera Jurija Milnera, koji živi u SAD. Nagrada Milnerove fondacije bi mogla da u budućnosti zasjeni Nobelovu nagradu.

Hoking je nagrađen za svoje teorijske radove, od kojih su najpoznatiji oni o crnim rupama. je nagrađen iznosom od tri miliona dolara. U mailu koji je poslao Guardianu, Hoking navodi da je zaista počašćen nagradom.

Sa još tri miliona dolara nagrađeno je i sedam naučnika iz CERN-a (Evropski centar za nuklearna istraživanja). Oni su nagrađeni za vjerovatno otkriće Higsovog bozna, odnosno Božje čestice.

Milner (51) je diplomirao i doktorirao fiziku na Državnom univerzitetu Moskva, ali je devedestih godina stekao MBA na Varton biznis školi na Univerzitetu Pensilvanija. Obogatio se na internet kompanijama, a svoje je bogatstvo "oplodio" ulažući u društvene mreže poput Twittera, Facebooka i Groupona.

Ruski bogataš uložio 300 miliona u Facebook, sad ima 4,5 milijarde >>>

Iako je napustio akademski svijet, ostao je veliki zaljubljenik u fiziku. Zatoje prije nekoliko mjeseci osnovao fondaciju koja će svake godine nagrađivati fizičare.

Za razliku od Nobelove nagrade, Milnerova nagrada će biti dodjeljivana i za teorijske radove bez eksperimentalnih dokaza, a moći će da je dobiju i mnogo mlađi naučnici od tipičnih nobelovaca.

Bonus video: