Savo Tomović najuspješniji mladi naučnik u 2012: Za "data mining" će se tek čuti

"Data mining" bi se mogao prevesti kao pronalaženje i otkrivanje znanja u velikim bazama podataka
188 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 11.12.2012. 17:17h

Docenta doktora računarskih nauka i profesora na tri fakulteta Univerziteta Crne Gore, Sava Tomovića, Ministarstvo nauke nagradiće sa dvije hiljade eura kao najuspješnijeg mladog naučnika do 35 godina. Godišnju nagradu za 2012. godinu Ministarstvo će dodijeliti u pet kategorija, a sve u cilju motivacije mladih naučnika, žena u nauci, ali i svih kategorija naučnika u cilju podizanja nivoa naučne zajednice u Crnoj Gori.

"Ova nagrada za mene je na neki način priznanje, a onda svakako i podstrek da budem jedan od dobitnika neke od sljedećih nagrada, možda za najboljeg rukovodioca", kazao je on za “Vijesti”.

Tomović je objasnio da mu je uža specijalnost "data mining", što bi se moglo prevesti kao pronalaženje i otkrivanje znanja u velikim bazama podataka. Kako je kazao ta oblast je relativno nova i omogućava da sredstva uložena na taj način budu vraćena i do četiri puta.

“Data mining” je postao popularan poslije napada terorista na Njujork, kada su instalirani sistemi koji skeniraju lice. Taj sistem koriste i veliki supermarketi kako bi pospješili prodaju proizvoda koji manje prolaze

“Data mining”, kako je objasnio postao je popularan poslije napada terorista na Njujork, kada su instalirani sistemi koji skeniraju lice. Taj sistem koriste i veliki supermarketi kako bi pospješili prodaju proizvoda koji manje prolaze.

"Jedan lanac supermarketa u Americi, primjerom ovakvih tehnika došao je do zaključka, da recimo četvrtkom muškarci koji kupuju pelene, kupuju i paket piva. Pa su onda oni prodavali pelene i pivo četvrtkom po punoj cijeni i vitrine sa jednim i drugim stavili jednu do druge, tako da su poboljšali prodaju jednog i drugog proizvoda. Naši marketi mogli bi da ga koriste za upravljanje politikama snižavanja ili povećavanja cijena rasporedom vitrina, a koristi se i u marketingu", objasnio je on.

Interesovanje za oblast "data mininga", kako je kazao Tomović, duguje svom mentoru i dekanu Prirodno-matematičkog fakulteta Predragu Stanišiću sa kojim je objavljivao i brojne naučne radove u listovima koji se nalaze na SCI listi.

Tomović predaje na matičnom Prirodno–matematičkom fakultetu, kao i na Medicinskom i Građevinskom fakultetu gdje studente edukuje na predmetima koji se tiču primjene računara.

I MI kao svijet

Tomović smatra da se i u Crnoj Gori uz trud i odricanje mogu ostvariti značajni razultati u nauci. "I ljudi koji se bave ovim u Engleskoj isto imaju dvije ruke, dvije noge, sve što oni mogu da urade možemo i mi. Možda nama treba više vremena, više podrške. To je isto kao kad neki klub iz provincije odigra neriješeno i pobijedi neki veliki klub", kazao je on.

Bonus video: