Harison "Džek" Šmit - posljednji čovjek koji se spustio na Mjesec

"Vraćanjem na Mjesec pospješujete mogućnosti da odete bilo gdje, u smislu iskustva, izvora, testiranja nove opreme", rekao je Šmit
97 pregleda 26 komentar(a)
Harison Šmit, Foto: Astrogeology.usgs.gov
Harison Šmit, Foto: Astrogeology.usgs.gov
Ažurirano: 08.12.2012. 19:48h

Posljednja misija na Mjesec sa ljudskom posadom odigrala se prije 40 godina, a astronaut Harison “Džek” Šmit, 12. i posljednji čovjek koji je kročio na Zemljin satelit, sjeća se tog trenutka kao da je bio juče.

"Svakog dana se događalo više od jednog stvarno spektakularnog događaja"

Misija američke svemirske agencije NASA “Apolo 17” lansirana je 7. decembra 1972. godine, a u posada su bili Šmit, Džin Sernan i Ron Evans. Četiri dana kasnije posada je sletjela na Mjesec. Šmit, jedini geolog u grupi, izašao je iz lunarnog modula “Čelendžer” na površinu Mjeseca zajedno sa Sernanom, piše portal Msnbc.

Od tada do danas niko nije kročio na Mjesec.

Spektakularni događaji

Šmit je na godišnjem sastanku Američkog geofizičkog udruženja rekao da ga sjećanje na misiju odlično služi.

"Čuvam svaki trenutak misije. Svakog dana se događalo više od jednog stvarno spektakularnog događaja. Prvog dana vidjeli smo skoro punu Zemlju i uspio sam da fotografišem Afriku, koja je i danas najtraženija slika u arhivi NASA-e", ispričao je on.

On je ukazao da je jedno od otkrića sa te misije veoma važno, a to je pronalazak “narandžastog tla”, za šta se ispostavilo da su zrnca vulkanskog stakla. Nedavno su naučnici unutar ovih zrnaca uočili tragove vode.

NASA trenutno radi na putovanju astronauta na asteroid do 2025, a potom u blizinu Marsa do sredine 2030-tih

Šmit smatra da je vrijeme da se čovjek vrati na Mjesec. On kaže da bi naš satelit mogao da posluži kao baza za dalja putovanja u svemir, uključujući asteroide blizu Zemlje i Mars.

"Vraćanjem na Mjesec pospješujete mogućnosti da odete bilo gdje, u smislu iskustva, izvora, testiranja nove opreme, navigacionih i komunikacionih tehnika… A svega je tri dana udaljen", naveo je Šmit.

Svemirski lansirni sistem

NASA trenutno radi na putovanju astronauta na asteroid do 2025, a potom u blizinu Marsa do sredine 2030-tih, prema odluci američkog predsjednika Baraka Obame, podseća Msnbc.

Svemirska agencija za taj zadatak pravi kapsulu za posadu nazvanu “Orion” i raketu “Svemirski lansirni sistem” (SLS). SLS i “Orion” mogli bi da prevezu astronaute do Mjeseca i njegovog okruženja, a iz NASA-e su nedavno izrazili želju da to i urade.

"Nedavno smo podnijeli Kongresu detaljan izveštaj u kome se navode naše destinacije i iz kojeg je jasno da će SLS ići dalje od niske orbite Zemlje da istraži svemir oko sistema Zemlja-Mjesec, asteroide blizu Zemlje, Mjesec i, na kraju, Mars", izjavio je na konferenciji u septembru zamjenik šefa Agencije Lori Garver.

Bonus video: