Nebeski šou: Pratite najjači sjaj Jupitera

Jupiter trenutno sjaji velikim sjajem tokom čitave noći, dižući se na istoku sa zalaskom Sunca i padajući na zapadu u zoru
86 pregleda 3 komentar(a)
Jupiter, Foto: Citelighter.com
Jupiter, Foto: Citelighter.com
Ažurirano: 03.12.2012. 13:53h

Najveća planeta u Sunčevom sistemu najjače će sijati u ponedjeljak 3. decembra. Jupiter se vidi i golim okom, ali ukoliko želite bolji pogled, nebeski šou možete da pratite i “uživo” preko interneta.

Čak i sa amaterskim teleskopom biće moguće vidjeti glavna obilježja Jupitera

Ukoliko vremenski uslovi dopuste, emitovanje će početi u 1.00 i trajaće 30 minuta na sajtu Events.slooh.com, koja prenosi pogled na Jupiter iz opservatorije na Kanarskim ostrvima.

Jupiter trenutno sjaji velikim sjajem tokom čitave noći, dižući se na istoku sa zalaskom Sunca i padajući na zapadu u zoru. U petak će gasni džin biti u opoziciji sa Suncem, tački na nebu na kojoj će biti direktno nasuprot naše zvijezde, pa će to biti pravo vrijeme za posmatranje.

Dovoljan i amaterski teleskop

Peta planeta od Sunca noćas će biti vidljiva u sazvježđu Bika i sijaće nad horizontom 15 sati. U noći opozicije, Jupiter će biti iznad Zemlje na oko 608 miliona kilometara.

"Zato što je Jupiter iznad horizonta duže od svog rotacionog perioda, moguće je posmatrati čitavu rotaciju planete u jednoj noći", objasnio je astronom Džef Gaerti.

Čak i sa amaterskim teleskopom biće moguće vidjeti glavna obilježja Jupitera, uključujući Veliku crvenu pjegu, trajni uragan koji je na planeti od 1894. godine, te tamne ekvatorijalne pojaseve i žuto-bijele regione.

Jupiter u opoziciji možete pratiti ovdje.

Bonus video: