U MALOJ GALAKSIJI

Astronomi zbunjeni misterioznom crnom rupom u svemiru

Crnu rupu u galaksiji NGC 1277, udaljenu 220 miliona svjetlosnih godina od naše planete, u sazvježđu Persej, otkrili su astronomi sa Univerziteta u Ostinu
16 komentar(a)
Ažurirano: 30.11.2012. 09:06h

Astronomi su otkrili ogromnu crnu rupu, drugu dosad najveću u nauci, a ono što ih najviše zbunjuje jeste činjenica da se ona nalazi u maloj galaksiji čija je veličina tek četvrtina naše Mliječnog puta.

Naučnici su izračunali da je crna rupa u galaksiji NGC 1277 veličine našeg Sunčevog sistema

Galaksija NGC 1277 ima crnu rupu koja je 4.000 puta veća od one u središtu Mliječnog puta i čija je masa 17 milijardi puta veća od mase Sunca, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu "Nature".

Ovo oktriće se kosi sa postojećim modelima rasta crnih rupa, po kojima one evoluiraju uporedo sa galaksijama domaćinima.

Crnu rupu u galaksiji NGC 1277, udaljenu 220 miliona svjetlosnih godina od naše planete, u sazvježđu Persej, otkrili su astronomi sa Univerziteta u Ostinu koristeći teleskop Hobi-Eberli smještenog u Teksasu.

Pet malih galaksija

Naučnici su izračunali da je crna rupa u galaksiji NGC 1277 veličine našeg Sunčevog sistema, te da čini 14 odsto mase galaksije u kojoj se nalazi.

"Zasad nemamo odgovor na to pitanje, ali je zato, valjda, to toliko zabavno"

Pored NGC 1277, astronomi su otkrili još pet malih galaksija koje bi mogle da sadrže velike crne rupe i time opovrgnu teoriju po kojoj samo velike galaksije mogu da imaju velike crne rupe.

"Galaksija NGC 1277 djeluje veoma staro. Izgleda da je crna rupa narasla veoma brzo u dalekoj prošlosti, dok je galaksija prestala da se širi i proizvodi nove zvijezde i druga nebeska tijela", kazao je u izjavi za BBC član istraživačkog tima, dr Remko Van den Boš.

"Pokušavamo da dokučimo kako se to dogodilo. Zasad nemamo odgovor na to pitanje, ali je zato, valjda, to toliko zabavno", dodao je on.

Preporučujemo za Vas