Znate li da pustinjski mrav odlično vlada trigonometrijom?

Mravi računaju putanju kojom idu u odnosu na poziciju sunca koristeći ista pravila trigonometrije koja djeca uče na početku srednje škole
136 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 28.11.2012. 16:42h

Možda spadate u osobe koje vole brojeve, one koji nalaze da su brojevi zabavni ali ne i matematika, a moguće da ste ipak u kategoriji onih koji su jednako opčinjeni i prirodom brojeva i matematikom kao naukom. Ali, koliko nas vjeruje da je sposobnost brojanja i razumijevanja matematike data samo ljudima?

Vjerovali ili ne, ali mnoge životinjske vrste imaju razvijene matematičke sposobnosti, piše BBC.

Ako domaće pile stoji ispred dva neprovidna ekrana, i ako iz aprvog nestaje jedna lopta, a iza drugog četiri, pile će krenuti prema onom iza koga su sakrivene četiri lopte. Jer četiri lopte su bolje od jedne. Podvig je još impresivniji ako imate u vidu da je pile staro samo tri dana.

Ako domaće pile stoji ispred dva neprovidna ekrana, i ako iz aprvog nestaje jedna lopta, a iza drugog četiri, pile će krenuti prema onom iza koga su sakrivene četiri lopte. Jer četiri lopte su bolje od jedne

Pile mora da savlada početni impuls da priđe drugom ekranu iza kojeg su maloprije bilečetiri lopte i umjesto toga priđe prvom ekranu, koji sada krije tri lopte. Mislite da je ovo prekomplikovano za pticu staru tri dana? Mlade kokoške pravilno postupaju u 80 odsto ispitanih slučajeva.

Čimpanze isti zadatak rješavaju as 90 odsto tačnosti. U jednom eksperimentu, naučnici su stavili čimpanzu ispred dva seta posuda koje su sadržale čokoladne komadiće.

Svaki set je imao dvije zdjele, a da bi dobile poslasticu, čimpanze su morale da odaberu skup koji je imao najveći kombinovani broj komada čokolade, drugim riječima - morale su da saberu broj komada u svakoj pojedinoj zdjeli.

Decenije istraživanja su pružile dokaze o brojnim životinjama koje imaju sposobnost brojanja - gorile, kapucini, delfini, slonovi, ptice, ribe... Istraživači sa Oakland univerziteta u Mičigenu toj listi su endavnododali i crne mevdjede. A pravi čarobnjaci brojanja u životinjskom carstvu su mravi koji žive u tuniskoj pustinji. Oni vladaju i geometrijom!

Kada pustinjski mrav napušta mravinjak u potrazi za hranom, on ima važan zadatak - da pronađe put do kuće, kako bi mogao da se vrati nazad. U bilo kojem drugom dijelu svijeta, mrav može da koristi jedan trikova kao što su vizuelni orijentir ili miris staze. Vjetrovi u pustinji onemogućavaju ostavljanje mirisnog traga...

Relativno bezizražajan krajolik ne pruža baš mnogo kad je vizuelni orijentir u pitanju, osim možda poneki kamen ili rijetka biljka. Evolucija je pustinjske prave obdarila tajnim oružjem - sposobnošću da razumiju geometriju.

Zahvaljujući tome, mravi su u stanju da izračunaju trenutni položaj na osnovu pređene putanje, te da se, kao posljedica toga, vrate na početnu tačku.

Kako to funkcioniše? Mravi udaljenost računaju brojeći korake. Mravi računaju putanju kojom idu u odnosu na poziciju sunca koristeći ista pravila trigonometrije koja djeca uče na početku srednje škole. I što je još važnije, mravi stalno ažuriraju podatke u zavisnosti od toga kako se Sunce pomjera na nebu. I sve se to događa u nervnom sistemu koji se sastoji od 250.000 neurona (u poređenju sa oko 85 milijardi u ljudskom tijelu!).

Ono što nas odvaja od životinja je sposobnost govora. Jezik nam omogućava da brojevima dajemo imena, da saopštimo složena matematička pravila...

A na kraju, ljudi su samo jedna od vrsta koja je sposobna da broji i računa, navodi BBC.

Bonus video: