Bugarski arheolozi pronašli blago Tračana

Procijenjeno je da su svi predmeti, pronađeni u najvećoj od 150 starih grobnica Tračana, nastali krajem četvrtog ili početkom trećeg vijeka pne.
75 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 16.11.2012. 10:30h

Bugarski arheolozi su u blizini sela Sveštari, 400 kilometara sjeveroistočno od glavnog bugarskog grada Sofije, pronašli velik broj dragocjenosti, među kojima i narukvice sa zmijskim glavama, zlatnu krunu sa motivima životinja i skulpturu konjske glave.

Procijenjeno je da su svi predmeti, pronađeni u najvećoj od 150 starih grobnica Tračana, nastali krajem četvrtog ili početkom trećeg vijeka prije nove ere.

Pronađeno je i zlatno prstenje, 44 ženske figure, kao i sto zlatnih dugmadi.

"Ovo su sasvim novi uzorci u umjetnosti Tračana. Nismo očekivali tako veliko iznenađenje, a onda smo pronašli drvenu kutiju s kostima i predivnim zlatnim artefaktima. To je nevjerovatno blago", rekla je vođa tima arheologa Diana Gergova.

Istoričari i arheolozi smatraju ovo značajnim otkrićem jer su predmeti korišteni u ritualu sahrane vladara Kotela, tasta Filipa II Makedonskog, koji je otac Aleksandra Makedonskog.

Diana Gergova dodala je da su predmeti bili umotani u tkaninu čiji su ostaci pronađeni u okolini. Tkanina je najvjerovatnije služila za ritualno sahranjivanje, pa očekuje da će daljim iskapavanjem pronaći i veliku grobnicu u kojoj je bio sahranjen vladar Kotela, jer svi nađeni predmeti navode na to da grobnica mora biti negdje tu u blizini.

Galerija

Bonus video: