Želite da vidite svemirsku stanicu? Prijavite se i dobićete SMS

NASA će u okviru programa "Spot the Station" poslati e-mail ili SMS poruku onima koji se prijave za uslugu, nekoliko sati prije nego što će biti moguće vidjeti ISI
2 komentar(a)
Ažurirano: 04.11.2012. 16:49h

Na 12. godišnjicu kontinuiranog života i rada posada na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS), američka svemirska agencija NASA je ponudila novu uslugu ljudima koji žele da vide orbitalnu laboratoriju kada prolazi iznad njihovih glava, prenose američki mediji.

NASA će u okviru programa "Spot the Station" poslati e-mail ili SMS poruku onima koji se prijave za uslugu, nekoliko sati prije nego što će biti moguće vidjeti svemirsku stanicu.

"Stvarno je nevjerovatno vidjeti iznad glave let svemirske stanice i shvatiti da su ljudi napravili orbitalni kompleks koji skoro svako može da uoči sa Zemlje ako pogleda iznad sebe u pravom trenutku", kazao je Vilijam Gerstenmajer, pomoćnik upravnika NASA-e za istraživanja i operacije.

"Mi na svemirskoj stanici ostvarujemo nauku koja pomaže da se poboljša život na Zemlji i utire put za buduće istraživanje dubokog svemira", rekao je on.

Kada je svemirska stanica vidljiva - obično u zoru i sumrak - to je najsvjetliji objekat na noćnom nebu, osim Mjeseca. Tokom vedrih noći, stanica je vidljiva kao brzo pokretna tačka svjetlosti, slična po veličini i sjaju planetu Veneri.

Usluga je dizajnirana tako da obavještava korisnike samo o prolazima koji su dovoljno visoko na nebu da se lako mogu vidjeti iznad drveća, zgrada i drugih objekata na horizontu

Putanja ISS-a prolazi iznad 90 odsto svjetske populacije. Usluga je dizajnirana tako da obavještava korisnike samo o prolazima koji su dovoljno visoko na nebu da se lako mogu vidjeti iznad drveća, zgrada i drugih objekata na horizontu.

NASA-in svemirski centar Džonson će izračunavai informacije o viđenju nekoliko puta nedjeljno za više od 4.600 lokacija širom svijeta, koje su sve dostupne na programu "Spot the Station".

U petak 2. novembra, obilježeno je 12 godina kontinuiranog ljudskog boravka na svemirskoj stanici.

Za prijavu u program "Spot the Station" posjetite stranicu http://spotthestation.nasa.gov.

Bonus video: