složena struktura

Otkriveni geni odgovorni za oblik lica

Glavni cilj istraživača je, međutim, potpuna rekonstrukcija spoljašnjeg izgleda čojveka po njegovom genetskom materijalu
0 komentar(a)
geni, Foto: Chicagonow.com
geni, Foto: Chicagonow.com
Ažurirano: 19.09.2012. 10:41h

Holandski naučnici su otkrili pet glavnih gena koji određuju oblik ljudskog lica, što predstavlja prvi ozbiljan korak na putu ka rekonstrukciji lica po genetskom kodu čovjeka.

Naučnici već i sada mogu sa određenim stepenom vjerovatnoće da odrede boju kose i očiju čovjeka na osnovu njegovog DNK.

Glavni cilj istraživača je, međutim, potpuna rekonstrukcija spoljašnjeg izgleda čojveka po njegovom genetskom materijalu.

Lice je veoma složena struktura u čijem formiranju učestvuje veliki broj gena.

Još prije osam godina je genetičar Manfred Kajzer iz medicinskog centra Univerziteta Erasmus u Roterdamu počeo da se bavi pitanjem da li bi na osnovu analize gena koji su odgovarni za oblik nosa ili širinu čela bilo moguće sastaviti portret nosioca DNK.

Taj proces bi mogao biti sličan onom kojim kriminalističari sastavljaju fotorobot osumnjičenog iz pojedinih djelova lica, objavljeno je na Internet strani Lent.ru.

Kajzer i njegove kolege su otkrili pet osnovnih gena koji u velikom stepenu utiču na proporcije lica.

Jedan od njih, RAHZ, već je ranije povezivan sa oblikom lica djece, dok su na druga dva ukazali radovi koji su otkrili da od njihove mutacije zavisi razvoj anomalija, kao sto je zečja usna.

Preostala dva elemanta genetskog koda samostalno je otkrio Kajzerov tim.

Naučnici za sada nisu u stanju da pređu obratni put, odnosno da prema otkrivenim genima rekonstruišu spoljni izgled čovjeka.