Ako ne dobijem stipendiju, ništa od studiranja na Kembridžu

Petar Tadić je Crnoj Gori donio prvu medalju sa međunarodnih olimpijada znanja, ima ozbiljne ambicije, ali ne i finansijsku podršku
298 pregleda 20 komentar(a)
Ažurirano: 12.08.2012. 11:41h

Ovih dana Olimpijada je glavna tema. O podvigu rukometašica i vaterpolista Crne Gore svi pišu. I to s pravom. Međutim, mladić koji zaslužuje da se i o njemu češće piše je takođe olimpijac, ali nije učesnik Olimpijskih igara u Londonu.

On je učestvovao na 43. Međunarodnoj olimpijadi znanja iz fizike koja se krajem jula održala u Estoniji i osvojio bronzanu medalju. To je bila prva medalja za Crnu Goru sa međunarodnih olimpijada znanja. Njegovo ime je Petar Tadić.

Mladi Nikšićanin, koji je nedavno postao punoljetan, priznaje da ga je fizika „osvojila na prvi pogled“.

„Sa fizikom se družim od šestog razreda i bila je to ’ljubav na prvi pogled’. Odmah sam vidio da mi ide dosta lako, da je dobro razumijem i da mogu da je radim dobro. U tome mi je pomogla nastavnica Dragana Vučinić. Intenzivniji rad počinje u Gimnaziji. Tada sam počeo ozbiljnije da pristupam svemu tome, da se takmičim i eto rezultata“, priča Petar, koji je, dok ozbiljnije nije počeo da se bavi naukom, osam-devet godina igrao tenis.

Reket zamijenio olovkom

Onda je odlučio da reket zamijeni olovkom, i ne kaje se zbog toga jer fizika je ono što ga privlači i u čemu se pronašao.

Ove godine Petar je na takmičenju koje je organizovao Ispitni centar bio treći

U osmom i prvom razredu Gimnazije rezultati na državnim takmičenjima, kaže Petar, nijesu bili značajni i nijesu mu donijeli neku od nagrada. Onda je odlučio da „promijeni ploču“.

Dvije godine takmičenja – a nagrade još nema. Mnogo, za ovako talentovanog momka. Zato je krenuo sa ozbiljnijim pripremama u kome mu je pomoć pružila profesorica Ana Vujačić. Rezultat je odmah stigao.

„Prošle godine je takmičenje organizovao Ispitni centar. Na tom takmičenju učestvuju učenici sva četiri razreda Gimnazije zajedno, pa samim tim dolaze i oblasti iz sve četiri godine školovanja. Bio sam prvi i stekao pravo da učestvujem na Olimpijadi koja se održala u Bangkoku. Nas četvoro je predstavljalo Crnu Goru i vratili smo se bez medalja i pohvala“, kaže Petar koji je bio jedini Nikšićanin u četvoročlanoj ekipi.

Preko 500 takmičara iz 81 zemlje

Ove godine Petar je na takmičenju koje je organizovao Ispitni centar bio treći, a koliko je jaka bila konkurencija najbolje govori podatak da je prvih pet takmičara imalo od 90 do 100 poena.

Njih petorica, predvođeni prof.dr Jovanom Mirkovićem i prof.dr Nevenkom Antović, sa PMF-a, i prof. Tatjanom Čarapić, iz Ispitnog centra, predstavljali su Crnu Goru u Estoniji.

"Želio bih da budem član ekipe koja će Crnu Goru predstavljati na Olimpijadi koja će se naredne godine održati u Kopenhagenu“

Pored Petra, naši olimpijici su bili i Vladimir Pejović iz Podgorice, koji je u Estoniji pohvaljen, Marko Petrić i Nikola Potpara iz Pljevalja i Janko Radulović, takođe Nikšićanin.

Na Olimpijadi je učestvovalo preko 500 takmičara iz 81 zemlje. Petar kaže da su im organizatori rekli da je ovogodišnja Olimpijada bila najteža u posljednjih 20 godina, pa su granice za ulazak u neku od nagrađenih kategorija bile nešto niže.

Svi koji su imali više od 12,5 poena, od ukupno 50, su nagrađeni. Bronza je pripala takmičarima koji su imali preko 17,5 poena, srebro – od 23,9 poena i zlato preko 31,5. Petar je imao tu „nesreću“ da osvoji 23,7 poena i da mu samo 0,2 boda fali za osvajanje srebra. Ako je za utjehu, bio je prvi u bronzanoj kategoriji.

„Ove godine završavam Gimnaziju i biće to i moj oproštaj od takmičenja, nadam se i od Olimpijade. Želio bih da budem član ekipe koja će Crnu Goru predstavljati na Olimpijadi koja će se naredne godine održati u Kopenhagenu“, kaže mladić, koji ima dovoljno „kondicije“ da fiziku vježba i po nekoliko sati dnevno, mada zbog drugih obaveza druženje sa njom traje sat – sat i po.

Drugi se „vade“ na eksperimente, mi na teoriju

Ono što Petru i ostalim učenicima iz Crne Gore predstavlja problem su eksperimenti.

„Kući mogu da radim zadatke, ali ne i eksperimente, jer se sa time ne bi složili ni ukućani, ni stanari. Školske laboratorije su vrlo oskudne i tu ne možemo govoriti o bilo kakvim ozbiljnijim pripremama.

"Kod nas je bilo suprotno – mi smo teoriju uradili dobro, a na eksperimentu podbacili“

Pripreme na Prirodno-matematičkom fakultetu smo iskoristili za to da se ode u laboratoriju i odrade neke vježbe, a to ipak nije dovoljno. Obično je eksperiment ono na šta se takmičari na Olimpijadi ’vade’, jer ti eksperimenti ne budu mnogo teški. Kod nas je bilo suprotno – mi smo teoriju uradili dobro, a na eksperimentu podbacili“, kaže Petar i dodaje da mora pomenuti i profesora Ivana Šupića, asistenta na PMF-u, koji je sa njima u toku priprema odradio sjajan posao.

Ulazna karta za Kembridž

Medalje sa Olimpijade se jako puno vrednuju i one su jedna od „ulaznih karata“ za upis na neki od svjetskih fakulteta. Petar će za mjesec-dva poslati dokumenta na Kembridž, gdje bi volio da studira.

"Petrovi roditelji rade kao trgovci i njihova primanja su daleko od standarda Kembridža"

„To je moja želja, a vidjećemo kakve će biti mogućnosti. Rezultate ću znati u januaru, a da li sam dobio stipendiju znaću u maju. Ako me prime, a ne dobijem stipendiju, ništa od studiranja.

Onda mi ostaje Univerzitet Crne Gore u Podgorici i nadam se da ću magistarske ili doktorske studije odraditi negdje u inostranstvu“, kaže Petar i dodaje da su mu roditelji i brat, koji ove jeseni kreće u prvi razred Ekonomske škole, velika moralna podrška.

Nažalost, finansijski ga ne mogu podržati da ostvari jedan od snova, jer Petrovi roditelji rade kao trgovci i njihova primanja su daleko od standarda Kembridža.

Galerija

Bonus video: